Україна готується до масштабних змін у фінансовій системі після закінчення війни. Національний банк анонсував введення в обіг нових монет, які замінять існуючі 1 і 2 гривні. Що саме зміниться, та коли ми побачимо новий дизайн – читайте далі.

Монети номіналом 1 і 2 гривні, які були введені в обіг ще в 2018 році, викликали чимало нарікань серед українців. Схожий розмір та дизайн зробили їх майже однаковими, що створювало проблеми як для покупців, так і для продавців.

Українські гривні в монетах, скріншот: YouTube

Українці масово скаржаться, що їх майже неможливо розрізнити, зазначив заступник голови Нацбанку Олексій Шабан.

Щоб вирішити цю проблему, ще у 2021 році в НБУ було ухвалено рішення про редизайн монет. Було створено робочу групу, яка зайнялася розробкою нового вигляду.

Популярні новини зараз

ТЦК стануть "невидимками" для ухилянтів: про які повноваження говорять

Потрібно терміново нести документи: українським пенсіонерам дозволили у червні "відновити" виплати

F-16 для України можуть обернутися кошмаром для наших пілотів: як їм потрібно буде літати

Доплата 20% від розміру пенсії: кому з пенсіонерів підкинуть грошенят

Показати ще

Незважаючи на активну роботу над новим дизайном, процес було зупинено через початок війни. Проте, НБУ не відмовився від своїх планів, і нові монети обов'язково з'являться після закінчення воєнних дій.

Монети нового зразка могли з'явитись в обігу вже зараз, але, на жаль, у процес втрутилась війна, розповів Олексій Шабан. Тож тепер на їх появу можна очікувати вже після закінчення війни.

Хоча точний дизайн нових монет поки що тримається в секреті, вже відомо, що він буде кардинально відрізнятися від попереднього. Олексій Шабан також не виключає можливості обговорення нового дизайну з громадськістю.

Зміна дизайну грошей є звичайною практикою в усіх центробанках світу. І наш НБУ у цьому не виняток," — підкреслив топчиновник НБУ.

Такі зміни мають проводитися в середньому раз на сім-десять років, у першу чергу, для підвищення захищеності готівки, сказав Шабан.

"Монети після редизайну виглядатимуть зовсім по-різному," — запевнив Олексій Шабан.

Нагадаємо, Гетманцев анонсував підвищення податків: "Всі разом власним коштом профінансуємо"

Раніше ми розповідали: "Заблокували рахунки та розірвали договір": ПриватБанк здивував українців "сервісом"

Також, Почали зникати депозити: клієнти ПриватБанку не знають, де шукати свої заощадження