Якщо український парламент ухвалить проєкт закону №11256-2, який передбачає підвищення акцизних ставок на паливо в Україні, водії, які використовують газобалонне обладнання (ГБО), зможуть заощаджувати близько 20 гривень на кожному літрі автогазу порівняно з тими, хто їздить бензином.

Про це розповів керівник групи "А-95" Сергій Куюн.

ГБО, скріншот: YouTube

Згідно із заявою експерта, вартість автогазу в Україні зараз становить майже половину від ціни бензину – 48%. Проте з першого липня, коли набуде чинності підвищення акцизного податку на паливо згідно із законопроектом №11256-2, частка ціни автогазу щодо бензину зросте до 55%.

Сергій Куюн підкреслив, що на сьогодні власники транспортних засобів із ГБО заощаджують приблизно 25 гривень за кожен літр палива. Однак, після збільшення акцизів економія скоротиться до 20 гривень за літр. Незважаючи на це, використання ГБО залишиться вигідним, хоч і не настільки, як раніше.

Популярні новини зараз

"Ми повинні побачити його за ґратами": українці лютують через напад Тищенка з охоронцями на ветерана ЗСУ

Перерахунок тарифів на опалення: скільки українцям доведеться платити взимку

Нові правила для водіїв: де і коли можуть перевіряти військовий квиток

Готуйте додаткові 300 гривень: українцям прийдуть перераховані платіжки

Показати ще

Наразі середня ціна бензину А-95 в Україні становить 56,04 гривні за літр, дизельного палива – 52,57 гривні, тоді як автогаз коштує 26,65 гривні.

Установка ГБО gbo-gas-service.

У разі ухвалення Верховною Радою законопроекту №11256-2 у другому читанні, "НафтоРинок" прогнозує, що з 1 липня 2024 року ціни на бензин зростуть на 1,5 гривні за літр, на дизельне паливо - на 2 гривні, а на автогаз - на 19 копійок.

З початку липня 2024 року ціна на автомобільний газ у роздріб могла зрости на 6 гривень за літр. Проте законопроєкт №11256, який пропонував підвищення акцизного збору на скраплений газ до 165 євро за тисячу літрів, не отримав підтримки від народних депутатів.

Сергій Куюн не вважає, що після запланованого зростання акцизів на пальне з липня 2024 року ціна на бензин досягне 60 гривень за літр. Він також спростовує припущення, що з'явилися у соціальних мережах, про можливу вартість бензину 75-80 гривень за літр.

За його словами, вартість пального на заправних станціях України значною мірою залежатиме від курсу національної валюти та рівня попиту на пальне.

Нагадаємо, чекайте на справжню лавину подорожчань: що підніметься в ціні через зростання тарифів і валютного курсу.

Раніше повідомлялося, доведеться звикати: яке нововведення готують водіям.

Також, ціни на автогаз йдуть на дно: чи змінить ситуацію підвищення акцизів.