Іноді позичальник не може повернути кредит, який він взяв у банку. У такому випадку банк може арештувати інші його рахунки або майно. Але є ще один спосіб повернути борг - через поручителя.

Якщо у позичальника був поручитель, то він змушений буде виплачувати борг замість позичальника. Про те, що потрібно знати поручителю, розповідає видання finance.ua.

Борги, 24 канал

Порука - це спосіб гарантії для банку. Поручитель зобов’язується, що позичальник поверне кредит. Якщо позичальник не може виплатити борг, банк звертається до поручителя.

Для оформлення поруки укладається письмовий договір між кредитором, позичальником і поручителем. У договорі зазначаються умови, на яких поручитель бере на себе відповідальність за борг.

Популярні новини зараз

Ухилянтів готують до тюремних нар: судді дадуть жорсткий термін

"Скоро закінчиться...": ясновидець передбачив фінал повномасштабної війни вже зовсім скоро

В Україні готують важливі зміни до мобілізації: чого чекати

Спочатку з'їла корова, а потім знайшов металошукач: повернув втрачене через півстоліття

Показати ще

Підписання договору / фото: Freepik

Наприклад, молодий чоловік взяв кредит для бізнесу і попросив друга бути поручителем. Бізнес не вдався, позичальник виїхав за кордон і перестав виплачувати борг. Тоді банк звернувся до поручителя, який залишився в Україні. Друга змусили повернути кредит з відсотками. Це зіпсувало їхню дружбу.

Що необхідно знати поручителю:

  1. Термін дії поруки може бути обмежений або необмежений до моменту виплати кредиту.
  2. Поручитель має право вимагати від позичальника повернути йому гроші, які він виплатив банку. Також він може запитувати у банку інформацію про стан кредиту, графік виплат, відсотки тощо.
  3. Люди часто плутають "контактну особу" і "поручителя". Контактна особа тільки надає інформацію про позичальника, але не несе відповідальності за кредит. Поручитель несе матеріальну відповідальність разом із позичальником.

Кредити. Фото: скриншот Youtube-відео

Юристи радять добре подумати перед тим, як погоджуватись стати поручителем, особливо для малознайомих людей або тих, кому ви не цілком довіряєте.

Нагадаємо, не платите за комуналку? Ризикуєте залишитися без зарплати

Вам буде цікаво дізнатись, що українці отримали шанс на житло із максимальною знижкою: куди звертатися

Крім того, Знай.ua повідомляв, боржникам за комуналку дадуть допомогу, аби розрахуватися з постачальниками: кому пощастить