Половина українських бізнесменів скаржаться на дефіцит кадрів, який став однією з головних перешкод для зростання їхніх компаній. У будівельній сфері ця проблема особливо відчутна: тепер тут все частіше запрошують жінок на роботи, які традиційно виконують чоловіки.

"На ринку первинної нерухомості окремі компанії у певний момент втратили до половини персоналу", – розповідає голова правління Української асоціації девелоперів.

У відповідь на це багато компаній почали залучати мігрантів. Наприклад, девелопер із Івано-Франківська цього місяця найняв близько 50 працівників з-за кордону.

будівельники

Будівельні компанії все частіше звертаються до трудових мігрантів із Молдови, Узбекистану та Азербайджану. Іноземним працівникам обіцяють зарплати від 450 доларів на місяць, а досвідчені фахівці можуть розраховувати на 650 доларів та вище.

Популярні новини зараз

Українцям пояснили, коли про графіки відключення світла можна буде забути: "Є варіант..."

У Києві скасують пільговий проїзд для деяких пасажирів: кому доведеться платити

Українці залишаться без пенсій, і не важливо – працювали вони, чи ні

Категорії українців, які матимуть право на відстрочку з 1 липня

Показати ще

Для порівняння, українські будівельники з аналогічними навичками одержують від 900 доларів.

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) провів опитування серед українських бізнесменів, щоб з'ясувати, які ризики вони бачать для своїх компаній.

Жінка на посаді будівельника / фото: Pinterest

Очікується, що найбільший страх викликає загроза воєнних дій:

  • 56% бізнесменів турбує фізичні збитки, які росія може завдати їх бізнесу;
  • на другому місці – дефіцит кадрів: 49% респондентів не можуть розвивати свої підприємства через брак кваліфікованих працівників;
  • також підприємців хвилюють відключення світла, зростання цін та корупція.

Конфедерація будівельників України (КСУ) провела власне дослідження та з'ясувала, що все більше компаній наймають жінок на ті спеціальності, де раніше працювали переважно чоловіки.

"90% компаній відзначили велике збільшення кількості жінок у будівельній галузі. На половині посад, які раніше обіймали чоловіків, зараз працюють жінки", – повідомили в КСУ.

Жінка на посаді будівельника / фото: Pixabay

Найбільші будівельні компанії зараз мають труднощі з наймом таких фахівців, як водії, керівники проектів, виконроби, монтажники, монолітники, фасадники, муляри, електрики, технологи, навантажувачі, арматурники, токарі, оператори верстатів, інженери, лаборанти, комірники, штани зварювальники, штукатури та плиточники.

Також наш портал повідомляв, Т ЦК стануть "невидимками" для ухилістів: про які повноваження говорять

Раніше Знай.ua стало відомо про те, щоб зніс і армія України на межі: наслідки будуть плачевні

Читайте по темі: коли сусіди влаштовують безсонні ночі: як вгамувати їх за допомогою штрафів