В Україні назріває серйозна проблема: якщо тарифи на водопостачання не будуть підвищені, міста ризикують залишитися без води. Водоканали опинилися у критичному становищі через зростання вартості електроенергії та інших витрат, тоді як тарифи для споживачів залишаються незмінними.

Останні три роки були важкими для водоканалів. Вартість електроенергії для промислових підприємств зросла майже втричі, що створило величезне фінансове навантаження на водоканали. Крім того, підвищення зарплат також додає витрат, але тарифи на водопостачання для побутових споживачів не змінилися.

Київводоканал, фото з вільних джерел

Святослав Павлюк, експерт з енергоефективності, підкреслює, що перед зимовим періодом, коли можуть виникнути перебої з електропостачанням, водоканали повинні забезпечити себе необхідним обладнанням. Це резервні генератори, паливо для них і частотні перетворювачі для помпного обладнання. Але через нестачу коштів, викликану незмінними тарифами, водоканали не можуть здійснити ці необхідні покупки.

Святослав Павлюк також наголошує, що якщо Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, не підвищить тарифи, це спричинить ще більші фінансові проблеми для водоканалів. Відсутність додаткових коштів перешкоджатиме модернізації мереж та обладнання, що, у свою чергу, призведе до збільшення кількості скарг від споживачів.

Популярні новини зараз

У ТЦК облаштують місця для побачень: битва за військовозобов'язаних стане запеклішою

Українцям заблокують банківські рахунки: хто перший втратить гроші

Соціальна допомога для пенсіонерів: які документи потрібні для оформлення

Соціальна допомога за новими правилами: платитимуть тим, хто раніше і не сподівався

Показати ще

Ситуація у кожній громаді є різною. Малі громади можуть встановити тариф, який вважають беззбитковим, і таким чином зберігати стабільність водопостачання. Великі ж міста часто змушені дотувати водоканали з міського бюджету, що створює додаткове навантаження на місцеві фінанси.

Нагадаємо, Як зменшити платіжку за світло, користуючись бойлером – українцям дали дієві поради

Раніше ми розповідали: Не тільки погода та забаганки обленерго: що ще впливає на те, що ви сидите без світла

Також, Частину споживачів забронюють від відключень світла: кому пощастить