Пенсійне забезпечення для підприємців в Україні має свої особливості, які важливо знати кожному, хто займається власною справою. Держава пропонує кілька варіантів виходу на пенсію, але ключовим фактором залишається сплата єдиного соціального внеску .

Підприємці можуть виходити на пенсію у віці 60, 63 або 65 років. Це залежить від наявності страхового стажу, який підтверджується регулярною сплатою ЄСВ. Для тих, хто планує вийти на пенсію в 60 років, необхідно мати стаж не менше 31 року.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Щоб отримати право на пенсію, підприємці повинні щомісяця сплачувати ЄСВ. Сьогодні мінімальний розмір цього внеску складає 22% від мінімальної заробітної плати, яка з 1 квітня становить 8 000 гривень. Відповідно, мінімальний щомісячний внесок складає 1 760 гривень. Максимальний розмір внеску може досягати 26 400 гривень.

Підприємці можуть обирати, який внесок сплачувати – мінімальний чи більший. Якщо сплачувати мінімальний внесок або працювати офіційно на мінімальну зарплату, то пенсія буде розраховуватися виходячи з мінімальної зарплати. Це означає, що внески напряму впливають на розмір майбутньої пенсії.

Популярні новини зараз

Українців почнуть жорстоко карати за одяг: чого точно не варто вдягати

Українцям пояснили, коли про графіки відключення світла можна буде забути: "Є варіант..."

Терміново змінюємо пенсійне посвідчення: у ПФУ розповіли українцям про важливий процес

Після скандалу з Тищенком, військові вимагають жорсткого покарання для цивільних чоловіків

Показати ще

Страховий стаж підтверджується даними про сплату внесків. Навіть якщо в трудовій книжці є записи про роботу, але внески не сплачувалися, стаж не буде зараховуватися. Це важливо враховувати всім підприємцям, щоб уникнути проблем при нарахуванні пенсії.

Для тих, хто не зміг накопичити достатній стаж, є можливість купівлі додаткового стажу. Це можна зробити, сплачуючи внески до Пенсійного фонду самостійно. Така опція корисна для тих, хто має неофіційні доходи або не працює, але бажає забезпечити собі пенсійне майбутнє.

Нагадаємо, Українців можуть змусити повернути пенсію державі: коли суд стане проти вас

Раніше ми розповідали: Втратите останню допомогу: за які помилки заберуть субсидію

Також, Пенсіонери можуть оформити доплату: щомісяця по 10% від прожиткового мінімуму