Україна переживає нелегкі часи: постійні відключення електроенергії та інші економічні негаразди впливають на виробництво та вартість продуктів харчування. Найближчими місяцями очікується значне підвищення цін на деякі популярні продукти. Це стосується хліба, бакалії, молочних виробів, рибних консервів, соняшникової олії та майонезу.

Проблеми з електропостачанням серйозно впливають на роботу важливих підприємств. За даними експертів, відключення світла зупиняють виробництво, що в свою чергу веде до підвищення цін. Важливим фактором є також девальвація гривні та збільшення витрат на логістику.

Жінка, яка тримає кефір в супермаркеті

Найбільші торговельні мережі вже спрогнозували підвищення цін на деякі продукти. Наприклад, в супермаркетах АТБ очікують здорожчання рибних консервів, соняшникової олії та майонезу на 5-15% вже у червні-липні. Це зумовлено нестабільністю електропостачання та зростанням витрат на логістику.

В Auchan вже відбулося підвищення цін на хліб та цукор, оскільки деякі виробники тимчасово зупинили свою діяльність, чекаючи на стабільність в енергетичній сфері.

Популярні новини зараз

За що ТЦК не може виписати штраф: українцям розповіли про важливу умову

5 знакам східного гороскопу казково пощастить у липні-2024: на кого чекає біла смуга після труднощів

10 800 грн для кожного члена сім'ї: хто отримає відчутну підтримку

"Газмережі" попередили власників газових плит, котлів та обігрівачів: що має зробити кожен

Показати ще

Супермаркети Varus та Fozzy Group, до яких входять магазини “Сільпо” та “Фора”, ще не оголосили про підвищення цін. Проте варто зазначити, що асортимент швидкопсувних товарів у цих мережах скоротився. Проблеми з перебоями у постачанні локальних продуктів, виробники яких не мають генераторів, також ускладнюють ситуацію.

Супермаркет. Фото: скрін youtube

Молочна продукція, яка потребує постійного охолодження, особливо вразлива до перебоїв з електропостачанням. За словами Вадима Чагаровського, голови ради директорів “Союзу молочних підприємств України”, використання генераторів підвищить собівартість молочної продукції на 10% вже зараз, а до осені – на 25-30%.

Хліб також не уникне подорожчання. Причини полягають не лише у проблемах з електроенергією, але й у зростанні цін на зерно та дефіциті критично важливих працівників.

За прогнозами Forbes, криза в енергетиці до кінця літа призведе до підвищення цін на бакалійні товари до 15%, а на молочні продукти – до 30%. Українцям варто готуватися до зростання цін і планувати свій бюджет відповідно до нових реалій.

Нагадаємо, Упаковка від 28 грн: супермаркети оновили цінники на макарони, гречку та рис

Раніше ми розповідали, що Хвиля подорожчання зачепила стратегічно важливі крупи та макарони: як змінилися цінники

Також, Встигніть поласувати: улюблена ягода українців рекордно подешевшала