У церковному календарі це день пам'яті дванадцятьох апостолів — безпосередніх учнів Ісуса Христа.

Історії їхнього життя та діяльності викладені в Євангелії та книзі "Дії святих апостолів". Інші назви свята: "Поминки весни", "Напівпетр", "Щерка літа".

Традиції у Соборі 12 апостолів

За народним календарем цей день ще й Макушка літа. Тому що саме середина літа, а значить, скоро буде сильна спека. Вважається, що цього дня маківку літа підтримують 12 апостолів своїми плечима. Наші пращури наряджаються в кращі одяги, йшли на пагорб і просили сонце, щоб допомогло визріти хлібу. А ввечері гуляли аж до ночі.

У деяких регіонах було таке гуляння, коли майстрували ляльку із соломи, вбирали її в сарафан і одягали на неї намисто. Потім проносили її через все село до водойми, роздягали і кидали у водойму. Потім йшли на червону галявину, брали із собою крашанки, обмінювалися ними зі знайомими та сусідами. На стіл готували безліч страв із яєць.

Популярні новини зараз

Українцям дозволили не платити за деякі комунальні послуги: за якої умови

В Україні змінюються вимоги до пенсійного стажу: кому доведеться працювати ще 5 років

Українцям пояснили, коли про графіки відключення світла можна буде забути: "Є варіант..."

Українців 50+ хочуть звільнити від мобілізації — замінять на молодих

Показати ще

Фаршировані яйця, скріншот: YouTube

Ще вважалося, що після цього дня літо вже йде на спад, тож селяни просили весну допомогти йому, щоб літо та весна не пустили зливи та холоду. Молодь гуляла по-своєму: обов'язково у червоних сорочках та червоних сарафанах, співали пісні, водили хороводи, мінялися крашанками.

З яйцями було пов'язано так багато повір'їв, що навіть знахарі у цей день викочували крашанками золотистого кольору бідноту. Але це треба було робити таємно, інакше нічого не вийде. Потім яйце закопували під порогом свого будинку, помічали це місця, щоб наступати на нього, входячи та виходячи з дому.

Що потрібно зробити на Соборі 12 апостолів

  • Цього дня треба допомагати родичам, близьким людям, усім, кого побачите. Якщо хтось попросив допомоги, не відмовляйте.
  • Сьогодні треба попросити один одного прощення і помиритися. Це великий день, коли всі образи потрібно прощати.
  • Крім того, треба піти до церкви і помолитися за себе та всю свою сім'ю, щоб апостоли дали щастя та здоров'я.
  • Є традиція цього дня, як на Великдень, фарбувати яйця. Перші яйця давайте дітям, потім підліткам і молодим, потім зрілим членам сім'ї, а вже потім старим. Так усі будуть здорові, житимуть у добробуті та вдачі.
  • На столі мають бути різні страви із яєць. Раніше була ще дуже незвичайна страва – яєчня з оселедцем.

Щоб провести обряд на удачу, зберіть різні квіти і сплетіть вінок. Його треба повісити на трухляве дерево і проговорити: "Як ви, квіти, почнете пропадати, так і мої неприємності слабшати. Фортуна до мене повернеться, щастя посміхнеться. Мене повсюди супроводжуватимуть, не дадуть горювати". Потім йдіть і сплетіть ще один вінок, який треба кинути у воду і проговорити : "Журі, спливайте, удачу до мене прибивайте". Після цього тричі перехреститеся.

Молитва, фото: moieptashenia.com

Що не можна робити 30 червня

30 червня, як і в інші дні, церква виступає проти лайки, сварок, злості, заздрощів, не схвалює плітки, наклеп, жадібність, зневіра.

Також у цей день не слід вживати алкоголь, займатися збиранням, працювати на городі та в саду, а також відмовляти у допомозі.

Нагадаємо, що натільний хрестик може приховувати небезпеку: коли варто насторожитися.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.