В Україні у 2024 році сезон популярних ягід – малини та вишні розпочався значно раніше, ніж зазвичай. Це призвело до того, що на ринку з'явилася велика кількість якісної продукції, і ціни суттєво знизилися.
У порівнянні з минулим роком вишня та малина коштують на 36-38% дешевше – в середньому 50 грн та 115 грн за кілограм відповідно (проти 80 грн та 180 грн у червні 2023 року).

Максим Гопка, аналітик "Українського клубу аграрного бізнесу" (УКАБ), пояснив, що раннє тепло сприяло великій пропозиції ягід вже в середині червня, що і призвело до зниження цін. Якість цих продуктів висока, що дозволяє зберігати їх довше.

Тетяна Попович, керівниця відділу маркетингу оптового ринку "Шувар", також зазначила, що завдяки сприятливій погоді сезон малини розпочався на три тижні раніше, що дало добрий урожай та нижчі ціни. Вишня дозріла на 2,5 тижні раніше, що теж сприяло зниженню цін.

Ціни на вишню та малину в супермаркетах і на ринках значно різняться. У супермаркетах ціни на малину стартують від 199 грн за кілограм, тоді як на ринках вона коштує 110-115 грн/кг. Вишню у великих магазинах продають від 109 грн/кг, а на ринках середня ціна – 50-55 грн/кг.

Популярні новини зараз

ПриватБанк почав блокувати карти пенсіонерів: хто потрапляє під удар

Нова тактика ТЦК: як українці з правом на відстрочку можуть опинитися на фронті

Магнітні бурі у липні: українців чекає дуже важкий місяць

За що ТЦК не може виписати штраф: українцям розповіли про важливу умову

Показати ще

Максим Гопка прогнозує, що Україна зможе вдало експортувати малину через зменшену пропозицію на світовому ринку. Однак виробництво кісточкових, зокрема вишні, в Україні зменшується.

За останні чотири роки врожай вишні знизився на 10%, через сезонні причини, окупацію територій та збільшення військових дій на території України.

Нагадаємо, що буде, якщо їсти полуницю 14 днів поспіль: лікар пояснила реакцію організму

Раніше ми писали про те, що консервувати у червні на зиму

Вам буде цікаво дізнатися встигніть поласувати: улюблена ягода українців рекордно подешевшала