Ситуація, що склалася в енергосистемі, викликає занепокоєння як у фахівців галузі, так і у простих українців, які зазнають наслідків перебоїв зі світлом.

Дмитро Сахарук, виконавчий директор ДПЕК, окреслив ключові чинники, що спричиняють погіршення ситуації. Хоча українці вже майже все знають. Наприклад, він зазначив, що літній період традиційно характеризується підвищеним споживанням електроенергії через масове використання кондиціонерів.

Електроенергія Фото: скрін youtube

Однак цього року ситуація продовжує ускладнюватися ще й постійними обстрілами з боку окупантами... точнішими, ніж раніше, які завдають істотних збитків енергетичній інфраструктурі.

Як наслідок, генерація електроенергії не тільки не зростає відповідно до підвищеного попиту, а навпаки – зменшується.

Популярні новини зараз

Переїжджати або мерзнути всю зиму: мешканці висоток можуть залишитися без тепла та питної води

Прийдуть до кожної квартири: в Україні стартували жорсткі перевірки від газовиків, можуть "відрізати"

Українцям підказали, як відмовитись від результатів ВЛК – важливі нюанси, про які не скажуть лікарі

ПриватБанк почав блокувати карти пенсіонерів: хто потрапляє під удар

Показати ще

Важливо, що енергетики не сидять склавши руки. Йде активна ремонтна кампанія, спрямована на технічне обслуговування потужностей, що генерують. Метою цих робіт є підготовка енергосистеми до осінньо-зимового періоду, коли навантаження зазвичай зростає. Через це блоки АЕС і перебувають на ремонті.

Україна без світла, фото: Unian

Крім того, українцям важливо знати ще й те, навіщо вночі відключають світло. Хоча більшість населення спить, промислові об'єкти, критична інфраструктура та оборонні підприємства продовжують роботу, споживаючи значні обсяги електроенергії.

Потужностей атомних електростанцій задля забезпечення цих потреб недостатньо. Про це повідомляє Yasno. Відключення свзани з необхідністю балансування споживання електроенергії. Раніше теплові та гідроелектростанції могли оперативно збільшувати виробництво електроенергії для покриття пікових навантажень. Однак зараз через пошкодження енергетичних об'єктів такої можливості немає.

Нагадаємо, енергетична криза вдарить по кишені: які продукти стануть розкішшю для українців

Як повідомляв "Знай.uа", жителі багатоповерхівок готуються до суворіших відключень світла: які рішення знаходять

Знай.ua писав, електроенергії стане ще менше: українців закликали готуватися