На жаль, за словами експертів, в Україні очікується значне подорожчання палива приблизно на 8-9 гривень. Одна з головних причин – зростання акцизів. Є й хороша новина, що це подорожчання буде розтягнуте у часі: за прогнозами, настільки вартість палива зросте до 2028 року.

Про це стало відомо завдяки заяві економіста, члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзіна.

За його словами, найближчим часом через зростання акцизів паливо подорожчає значно менше – на 1-1,5 грн/л.

Ціни на АЗС, скріншот: YouTube

При цьому Пензін наголосив: це подорожчання для українців може пройти досить непомітно. Адже насамперед вартість ресурсу в країні зараз залежить від цін у Європі.

Популярні новини зараз

50 тисяч українців забиратимуть на війну щокварталу – скільки ще новобранців не вистачає

Київстар піднімає тарифи на 100%: чим це аргументують

Введення графіків відключень води: "Київводоканал" звернувся до споживачів

В Україні більше не вимикатимуть світло в деяких регіонах

Показати ще

"Рост на 8-9 грн будет к 2028 году. Сейчас у нас увеличение идет небольшое. Акциз на тонне бензина растет с 213 евро за тонну до 242 евро. Такой рост добавит 1-1,5 грн за литр. К 2028 году у нас будет акциз 359 евро на тонне, это фактически европейская цифра. Оно действительно добавит 8-10 гривен. Но сейчас 1-1,5 грн мы не услышим, потому что мы зависимы от стоимости закупки бензина в Европе", - говорится в сообщении.

Графік збільшення податків, скріншот: Держстат

Закон про підвищення акцизів на пальне вже ухвалено у першому читанні

Водночас нагадаємо: на початку червня депутати Верховної Ради з третьої спроби ухвалили у першому читанні законопроект про підвищення акцизів на всі види автомобільного палива. Щоправда, основний варіант документа нардепи провалили та затвердили альтернативну версію з нижчими фінальними акцизами на автогаз. Зміни вплинуть на ціни на АЗС.

Ціни на АЗС, скріншот: YouTube

Основною метою законопроекту є поступове збільшення ставок акцизного податку на паливо до рівня, передбаченого Директивою №2003/96/ЄС до 2028 року. Зокрема:

- на бензини – з поточних 213,5 до 359 євро за 1000 л;

- на дизель – з поточних 139,5 до 330 євро;

- на скраплений газ - з поточних 52 до 70 євро (можливо до 277 євро в основній редакції).

При цьому експерти впевнені: уникнути зростання цін на пальне на АЗС не вдасться. Втім, передбачається, що він буде не різким:

- бензин дорожчатиме на 1,5 грн/л на рік;

- дизель – на 1,95 грн/л.

Таким чином, очікується, що вартість бензину досягне середнього показника 57,5 ​​грн/л, а до кінця 2028 року – 63,5 грн/л. Дизель коштуватиме в середньому близько 55,6 грн/л, до кінця 2028 року – 63,4 грн/л.

Нагадаємо, у автовласників лише 10 днів: хто зважився на процедуру, має поспішити.

Раніше повідомлялося, ціни на дизель та автогаз просіли, бензин – дорожчий: актуальна ситуація на АЗС та прогноз на липень.

Також, наслідки відчують не лише водії: чого чекати після підвищення акцизів на паливо.