У церковному календарі день присвячується пам'яті преподобного Афанасія Афонського. Інші назви свята: «Афанасій», «Місячне свято», «Місячне свято».

На Русі вважалося, що у цей день місяць святкує своє свято. Тому день був повністю присвячений місяцю.

Афанасій Афонський

Є традиція цього дня виходити на вулицю та спостерігати за тим, як рухається Місяць. У неї можна попросити сили та енергії. Літні люди навіть казали, що «місяць грає». Це означає, що вона красиво сяє, ховається там, змінює місце розташування. Можна загадати бажання, дивлячись на Місяць, і воно обов'язково здійсниться.

Ще сьогодні готували особливе печиво з великою кількістю олії та меду, додавали до нього борошно, горіхи та мак. А форму обрали півмісяця. Готові печінка поливали розтопленим медом і посипали маком з горіхами. Їм треба було почастувати сусідів, родичів, перехожих. Вважається, що таке печиво додасть сил і принесе успіх.

Популярні новини зараз

Без візиту до ТЦК: для чоловіків запровадили нововведення

Переїжджати або мерзнути всю зиму: мешканці висоток можуть залишитися без тепла та питної води

Пекло не покине Україну: коли температура перевалить за 40 градусів

Українцям пояснили, навіщо світло вимикають уночі, коли всі сплять

Показати ще

Місяць

Ще можна сьогодні починати заготовляти цілющі рослини. Вони будуть дуже лікувальними, якщо їх зібрати під місячним світлом. Опівночі незаміжні дівчата виходили надвір і розплетали коси, потім тричі крутилися навколо осі. Так вони красувалися перед місяцем і зазивали наречених. Купці ж вважали, що коли потрясти гаманцями, дивлячись на Місяць, вона збільшить заробіток. Якщо сьогодні новонароджений багато плаче, то треба за першого Місяця три рази покатати його з бочка на бочок. А щоб пологи у майбутніх матерів пройшли легше, повитухам під місячне світло треба було виставити ємність із проточною водою. Потім нею змочували лоба породіллі.

Ще є повір'я, що можна сьогодні побачити коханку чоловіка. Візьміть обручку і подивіться через нього на Місяць. Якщо місяць нічого не показав, то суперниці немає.

Обручка / фото: Pixabay

Що не можна робити 5 липня

5 липня, як і в інші дні, церква виступає проти лайки та сварок, злості, наклепу, жадібності, зневіри. Не можна відмовляти у тому, хто просить про неї.

За народними повір'ями в цей день не можна лінуватися і ледарювати - це до злиднів, засмучуватися і скаржитися на долю - весь рік плакатимеш, щось лагодити, різати і брати в руки гострі предмети - є ризик поранення. Також у цей день краще не працювати після обіду - всі важливі справи потрібно постаратися зробити у першій половині дня.

Нагадаємо, що натільний хрестик може приховувати небезпеку: коли варто насторожитися.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.