Двохзонний лічильник надає можливість сплачувати лише 50% від тарифу в період з 23:00 до 7:00. Проте нинішня ситуація в енергосистемі не дає змоги відчутно заощадити.

Українці не можуть скористатися перевагами "зонних" приладів обліку з однієї банальної причини - графіки відключень діють і вночі. Чому світло вимикають, навіть коли всі сплять, пояснили у "Прикарпаттяобленерго".

Електролічильник. Фото: скрін youtube

Енергетики зазначають, що в нічний час немає пікового споживання, втім, ситуація в енергосистемі поки що не дозволяє скасувати графіки відключення у цей період.

Чому сидіти без світла доводиться навіть уночі?

Вдень генерувати електроенергію допомагають сонячні станції. Відповідно, у нічний час обсяги виробництва знижуються.

Популярні новини зараз

Українців залишать в злиднях: готують жорсткі перевірки усім

Пенсіонерів викликають на службу: хто має шанси уникнути призову

В Україні дорожчає "блакитне паливо": що буде з тарифами для населення

Знайдуть всіх: як вручатимуть повістки українцям без прописки

Показати ще

Також вдень генерації більше завдяки імпорту електроенергії з інших країн. У нічний час обсяги імпорту суттєво знижуються, а аварійна допомога застосовується лише у крайніх випадках.

Відключення світла. Фото: скрін youtube

"Через те, що вночі сонце "не працює", а ГЕС закачують воду, то виробництво електроенергії падає, а базове споживання залишається. Через це доводиться вимикати світло і вдень, і вночі", - пояснюють енергетики.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, реальна вигода або забаганка енергетиків: скільки вийде заощадити, встановивши вдома LED лампи.

Також наш портал інформував, холодильник, комп'ютер і навіть смартфон: як користуватись технікою, щоб не переплачувати за світло.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, економія починається з лічильника: в обленерго дали інструкцію для зменшення платіжки.