В Україні знову злетів попит на генератори, зарядні станції та павербанки через масові відключення світла. За останній місяць продаж цієї техніки різко зріс, і популярні моделі вже стають дефіцитом.

Ажіотажний попит призвів до того, що ходові моделі генераторів і зарядних станцій закінчуються, а нові поставки очікуються тільки через місяць-півтора.

Ситуація нагадує кінець 2022 року, коли після атак на енергосистему ціни на таку техніку зросли у 2-3 рази. Зараз зростання цін поки не таке значне, але популярні моделі подорожчали на 5-10% за останній місяць і на 30-50% з весни.

Якщо постачання затримаються, ціни можуть знову підскочити, повідомляє джерело.

Генератори / фото: скриншот Youtube

Популярні новини зараз

В Україні дорожчає "блакитне паливо": що буде з тарифами для населення

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

"Газмережі" попередили про новий спосіб оплати: стосується кожного споживача

Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну

Показати ще

Причини нового ажіотажу

  1. Не витримала китайська техніка: під час попередніх відключень люди скуповували все поспіль, включаючи китайські генератори та зарядні станції сумнівної якості, які швидко виходили з ладу. Тепер покупці обирають якісніше обладнання.

  2. Досвід минулого блекауту: багато хто додає до генератора зарядні станції для резервного живлення на короткий час, знижуючи витрати на паливо.

  3. Перехід на більш потужні моделі: раніше куплені генератори на 2-3 кіловати виявилися недостатніми. Тепер купують моделі на 5 кіловат та потужні зарядні станції та павербанки.

  4. Запізнілі покупки: під час попереднього блекауту не всі встигли придбати необхідне обладнання. З прогнозами важкої зими навіть ті, хто чекав на поліпшення, почали скуповувати техніку, що викликало новий виток ажіотажу.

Генератор / фото: Hydraulic.ua

Дефіцит та цінники

На перший погляд, дефіцит техніки немає. На сайтах та в магазинах повно пропозицій генераторів, зарядних станцій та пауербанків. Наприклад, на Rozetka представлено кілька сотень моделей генераторів зі знижками. Але реальний вибір виявляється набагато менше, а деякі моделі знайти складно.

Китайські генератори на 5-7 кіловат все ще доступні, але якісних моделей, таких як Hyundai або Honda практично немає. Продавці приймають замовлення на нові поставки, які обіцяють за місяць-півтора.

При цьому, щоб потрапити в лист очікування, часто потрібно внести передоплату до 100% вартості, а ціни нових поставок можуть бути на 50% вищі за поточні.

Генератор. Фото: скрін youtube

Що відбувається з цінами

Бензиновий генератор Daewoo Power GDA 4600i на 3,5 кВт коштував у квітні цього року 21,2 тис. грн, а зараз – 27,4 тис. грн. У деяких продавців його цінник ще вищий – до 34,3 тис. грн. А навесні 2023 року він коштував близько 46 тис. грн.

Інверторний генератор на 5 кВт Konner & Sohnen KS 5500i EG S подорожчав з 56,7 тис. грн до майже 62 тис. грн. грн. Попереднього разу сягала 125 тисяч. грн, але потім подешевшав до 54 тис. грн.

З зарядними станціями схожа ситуація. EcoFlow Delta Max 2000 на 2,4 кВт подорожчав з 52,4 тис. до 72,4 тис. грн. грн. Bluetti AC 200P на 2 кВт – від 48,9 тис. до 61,9 тис. грн. грн. Павербанк Baseus на 30 000 мАг подорожчав з 2657 грн до майже 3300 грн.

Крім того, на ринку зараз дуже великий розкид цін. Наприклад, генератори Hyundai на 5 кВт коштують від 39 270 до 60 000 грн, а зарядні станції Bluetti на 2 кВт – від 56 до майже 76 тис. грн.

Експерти вважають, що максимальні ціни – це планка, до якої йде ринок. Техніка з нових поставок коштує дорожче, і хоч долар зростає, швидше за все, тут спрацював ажіотажний попит. До осені цінники можуть стати ще вищими.

Читайте також: у країни створили калькулятор для зарядних станцій, що допоможе вибрати ту саму потужну "коробочку"

Крім того, наш портал повідомляв, не вкладетеся в 90 днів - повертайте гроші: нові правила встановлення генераторів

Раніше стало відомо, що багатоповерхівкам допоможуть із купівлею генераторів: скільки грошей обіцяють