В українському селищі Новоселівка, поряд із Черніговом, модульні будинки стали тимчасовим притулком для людей, які втратили свої будинки через руйнування.

Це модульне містечко відкрили у серпні 2022 року – стало новим будинком для багатьох, хто пережив страшні події війни. Зараз, через два роки, мешканці розповіли, як живеться в цих тимчасових будинках, з якими труднощами вони стикаються щодня і як сильно вони чекають на повернення до нормального життя.

Містечко складається з 88 модулів і розраховане на 352 особи. Тут є спільні кухні, душові та дитяча кімната. Однак життя в таких будинках сповнене труднощів. Влітку в кімнатах душно та спекотно, а взимку холодно та волого.

Популярні новини зараз

Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить

Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову

Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах

Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема

Показати ще

Через часті відключення світла люди живуть на генераторах. Мешканка Ніна Фесенко каже, що в першу зиму було особливо тяжко: відключення світла, всі речі стали вологими та непридатними, а здоров'я у багатьох погіршилося через погані умови.

"А вам би подобалося жити в залізяках? Ну, так і нам не подобається. Чекаємо на свої будинки, але нікого це не хвилює", – скаржиться вона.

Кондиціонери, які мали врятувати від спеки, часто ламаються. У деяких місцях не працює взагалі нічого, і мешканці вже переживають третю зиму за таких умов. У модульних будинках немає належного опалення, що створює додаткові проблеми.

З транспортом також не все гладко. Зв'язок із Черніговом та іншими місцями незадовільний, що ускладнює поїздки на роботу, навчання та до лікарні. Щоб доїхати до районної лікарні, треба робити пересадки, а дітям важко діставатися школи.

Місцеві жителі, які раніше жили в просторих приватних будинках, досі не можуть звикнути до маленьких кімнат модульних будинків. Життя в таких умовах все ще далека від комфортного, але, як каже Олександр Ященко, принаймні є місце, де можна переночувати та поїсти.

"Ви можете пройти і подивитися, як там воно. Чотири людини на 10 квадратів. Просто ви не жили там і не знаєте, як воно. Слава Богу хоча б так. Є де і поїсти, і переночувати".

Нагадаємо, 70-річний француз приїхав до Києва, щоб стати волонтером: готовий проміняти пенсію в Тулузі на війну

Раніше ми писали про життя очима переселенки з Бахмута: жінка звернулась із проханням до всіх українців

Крім того, Знай.ua розповідав, де в Європі українці отримають найбільшу допомогу та підтримку.