В Україні планують перебудувати незавершені житлові будинки, відомі як довгобуди, на соціальне житло. Для реалізації цього задуму необхідно змінити Житловий кодекс, адже поточний варіант не відповідає сучасним вимогам і потребам громадян, зауважує Олена Шуляк, голова Комітету Верховної Ради.

Серед нововведень має з'явитися соціальна оренда житла з можливістю викупу, а також визначені особливості надання службового житла та нові кредитні інструменти. Оскільки нове житло не з'явиться автоматично, влада планує використовувати вже існуючі будівлі.

Олена Шуляк, фото: КиївРада

Довгобуди – це один із способів швидко вирішити проблему з житлом. До війни вже почали збирати дані про такі незакінчені будівлі, але через бойові дії це все було зупинено. Зараз, проте, знову почали працювати над цим питанням.

Шуляк розповіла про громаду на Кіровоградщині, яка успішно передала один довгобуд у власність громади і надала квартири військовим. Новий закон має зробити цей процес більш простим для місцевої влади.

Популярні новини зараз

Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу

Пенсія менша на 20%: про що пенсіонер має повідомити ПФУ

Мобілізованим оголосили важливе нововведення

Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки

Показати ще

Крім того, планується запровадити програми для будівництва нового соціального житла.

Велике будівництво

У новій житловій політиці заплановано прийняти кілька законів, зокрема про соціальну оренду житла, яка користується популярністю в країнах Європейського Союзу. Зараз в Україні соціальна оренда становить лише 1,5% від усіх житлових приміщень.

Запровадження соціального житла може покращити ситуацію на ринку оренди, адже ціни на нього будуть нижчими, ніж ринкові. Це може змусити приватних орендодавців знижувати свої ціни. Крім того, соціальна оренда буде більш прозорою, що зробить життя орендарів безпечнішим.

Нагадаємо, українцям готують оновлену підтримку: якими стануть виплати

Раніше ми писали про те, що українцям допоможуть заплатити за оренду житла: що вигадали депутати

Крім того, Знай.ua повідомляв, українцям у Німеччині "затягнуть паски": доведеться працювати або сидіти без виплат