Якщо рівень споживання електроенергії не змінювався, а сума у ​​платіжці несподівано збільшилася, то винуватцем може бути не обленерго, а лічильник. Які можуть бути причини неправильних нарахувань, йдеться у матеріалі "РБК-Україна".

Власники лічильників можуть легко перевірити, чи правильно працює пристрій.

Електролічильник. Фото: скрін youtube

Потрібно взяти енергоємний прилад, наприклад обігрівач потужністю 2 кВт. Потім запам'ятати показник лічильника та відключити всі прилади в будинку, залишивши увімкненим лише обігрівач. За годину слід перевірити, що показує лічильник. Якщо намотало рівно 2 кВт, то все гаразд. Якщо результат завищений, то лічильник потребує повірки та, ймовірно, заміни.

Електролічильник. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз

Прощайте, лоджії та "панельки": як виглядатимуть українські будинки після війни

Будуть "чорні" дні та обстріли: тарологиня розповіла про долю українських міст

Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів

Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року

Показати ще

Крім несправностей можуть бути інші причини некоректної фіксації електроенергії, що споживається. Наприклад, лічильник може бути неправильно підключений та завищувати показники.

Також причиною некоректної роботи пристрою обліку можуть бути зміни параметрів поставленої електроенергії. Наприклад, електросхема лічильника розрахована на напругу 230 В, але часто вона становить 180-210 В. Це змушує потужні електроприлади, наприклад, бойлери працювати довше для досягнення потрібної температури, що призводить до більшого споживання.

Електролічильник. Фото: скрін youtube

Завищені показники можуть бути наслідком і шахрайських схем. Трапляються випадки, коли до лічильника підключаються сторонні особи, щоб не платити за світло. Такий сценарій можливий, якщо пристрій обліку розташований не в квартирі, а, наприклад, на сходовому майданчику.

Раніше портал Знай повідомляв, українцям безкоштовно замінять електролічильники і дадуть шанс заощадити на платіжках.

Також наш портал інформував, "Світло є, але не розслабляйтеся": українців закликають перестрахуватися на випадок раптових блекаутів.

Крім того, ми писали, вартість електроенергії з 1 вересня: кому дадуть шанс платити зі знижкою.