Київська річка Либідь знову у центрі уваги, і не тому, що вона особливо мальовнича, а тому, що жителі столиці не хочуть, щоб її ховали в бетонний колектор. Павло Шатохін, активіст і автор петиції, запропонував владі Києва переглянути свої плани і натомість розкрити потенціал річки.

Він упевнений, що відкрита Либідь може стати не лише частиною екологічної системи, а й соціальним та економічним активом для міста.

Відкриті річки покращують екологічну ситуацію в місті, сприяють охолодженню у спеку, зменшують забруднення повітря та допомагають знизити рівень стресу у городян.

Крім того, відновлені річки можуть стати центрами для комерції, створити нові робочі місця та підвищити привабливість міста.

Річка Либідь / фото

Популярні новини зараз

В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення

Прощайте, лоджії та "панельки": як виглядатимуть українські будинки після війни

Нові правила роздягнуть водіїв до нитки

Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів

Показати ще

Шатохін також сказав, що річка – це не просто водоймище, а частина культурної та історичної спадщини Києва, а її закриття під землю, на його думку, суперечить цінностям міста.

Проте, на жаль, міська влада в особі мера Віталія Кличка поставилася до цих ідей скептично. За його словами, Либідь вже давно закута в бетон, і перетворити її на центр міської активності буде вкрай складно:

"Отже, сумнівний з погляду логіки зв'язок Либідь з матеріальним благополуччям, оскільки русло її протікання вкрай важко корелюється зі створенням осередків комерції та бізнесу".

Віталій Кличко. Фото кадр з Youtube

Кличко каже, що плани реконструкції річки існують, але вони більше спрямовані на відновлення екологічної рівноваги, ніж створення нового суспільного простору.

"За цих умов зазначені в петиції аргументи не можуть бути прийняті як такі, що заслуговують на увагу. Отже, перспективну вісь громадської активності слід перенаправити на розвиток ділянок русла Либідь", – заявив мер.

Петиція Шатохіна з'явилася не на порожньому місці вона стала реакцією на рішення Київської міськради, яка планує прокладання шестисмугової автостради над річкою. Така перспектива, на думку активіста Дмитра Перова, фактично означає кінець Либіді як річки, а її місці з'явиться чергова галаслива магістраль.

Українці у соціальних мережах засудили дії мера:

Коментарі користувачів на рішення Кличка / фото: скриншот Х

Коментарі користувачів на рішення Кличка / фото: скриншот Х

Коментарі користувачів на рішення Кличка / фото: скриншот Х

Коментарі користувачів на рішення Кличка / фото: скриншот Х

Нагадаємо, "Ліси України" кричать про економію палива, але закуплять машин ще на 52 млн гривень

Раніше ми писали про те, що у Києві евакуатори "крадуть" автомобілі поранених бійців за мовчазної згоди Кличка

Крім того, Знай.ua повідомляв, на це витратили 2 мільярди: киянин показав жах "золотої" естакади Кличка