Державна служба України з питань праці нещодавно опублікувала інфографіку, яка висвітлює права вагітних жінок і працівників з дітьми на різні види відпусток.

Ці відпустки забезпечують соціальну підтримку і гарантії для тих, хто готується до народження дитини або вже виховує малечу, а також для батьків, які взяли на себе відповідальність за догляд за дітьми з інвалідністю.

Вагітна жінка / фото: Pixabay

Державна служба України з питань праці представила інфографіку, яка детально пояснює права вагітних жінок та працівників із дітьми на різні види відпусток. Ці відпустки включають:

Оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами – це право кожної вагітної жінки, яке передбачає відпустку перед пологами і після них. Вона надається на підставі медичного висновку і є повністю оплачуваною.

Популярні новини зараз

З 1 жовтня платіжки за світло зміняться

Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки

Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

Одноразова оплачувана відпустка при народженні дитини – надається одному з батьків (як правило, батькові) у зв’язку з народженням дитини. Це короткострокова відпустка, яка дозволяє підтримати сім'ю під час важливого періоду.

Передчасні пологи, скріншот: Youtube

Відпустка для догляду за дитиною – надається матері або батькові, або іншим членам родини, що доглядають за дитиною до досягнення нею трьох років. Ця відпустка може бути частково оплачуваною або неоплачуваною залежно від обставин.

Відпустка для працівників, які всиновили дитину (дітей) – надається на тих самих умовах, що й відпустка для біологічних батьків. Працівники, які всиновили дитину або кілька дітей, мають право на оплачувану відпустку у зв’язку з цим важливим моментом у їхньому житті.

Вагітна жінка / фото: Freepik

Додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю – надається батькам, які виховують дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

Ця відпустка є додатковою до основної і має за мету забезпечити додатковий час для догляду за дитиною, яка потребує особливого піклування.

Ці види відпусток спрямовані на підтримку працівників із сімейними зобов’язаннями і створення умов для поєднання професійних обов’язків та турботи про дітей.

Нагадаємо, на 1 вересня можете взяти вихідний і відвести дитину до школи: адвокат пояснив легальні методи

Раніше ми писали про те, що особливі пільги та переваги для тих, хто постраждав від агресії рф: весь список

Крім того, Знай.ua повідомляв, мами в офіс, діти в ясла: українкам пропонують виходити на роботу через рік після пологів