Сьогодні, 8 червня, у світі відзначають День океанів, метою якого є нагадати про ключову роль Світового океану в нашому житті.

Про це написав на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

Він нагадав, що ідею свята вперше запропонували в 1992 році, як спосіб підкреслити нашу загальну причетність і нерозривний зв'язок з океаном. Всесвітній день океанів відзначають, щоб нагадати про ключову роль Світового океану в нашому житті. Мета свята полягає в інформуванні громадськості про вплив людини на Світовий океан, у мобілізації всесвітнього руху на його захист, а також у згуртуванні населення планети в рамках проекту раціонального використання Світового океану.

Океани займають близько 72% поверхні планети Земля і містять 97% усієї води. Вони є головними джерелами солоної води і основними компонентами гідросфери.

"Тема Всесвітнього дня океанів 2021 року - «Океан: життя і засоби для існування». Океани - легені нашої планети. Незважаючи на те, що морська біомаса становить близько 0,05% в порівнянні з рослинами на суші, половина всього вуглецю, що поглинається в процесі фотосинтезу, припадає саме на океан, відповідно океани забезпечують більшу частину кисню, необхідного для нашого дихання. Також океани є основним джерелом їжі та ліків, а також важливою частиною біосфери", - розповів Костянтин Яловий.

Популярные статьи сейчас

Пенсионерам выдадут сертификаты на 400 гривен

Заплатите от 17 000 до 51 000 грн: украинцев предупредили о штрафах с 1 апреля

Готовьте кошельки: украинцам через считанные дни повысят тарифы на коммуналку, что подорожает

Показатели счетчика уже не аргумент: украинцев заставляют платить за свет больше, чем "накрутили"

Показать еще

За його словами, в океані зосереджена велика частина біорізноманіття, а дари світового океану - основне джерело їжі для більш ніж мільярда людей. Також океан відіграє ключову роль в світовій економіці - близько 40 мільйонів людей працюють у сферах, пов'язаних з океаном.

"Океан потребує нашої допомоги. Надмірний вилов риби призвів до того, що понад 30% її запасів виснажені або перебувають на межі зникнення. Глобальна зміна клімату загрожує існуванню 70-90% всіх коралових рифів. Все це говорить про те, що зараз ми беремо від океану більше, ніж він може відновити. Від нашого ставлення до океанів сьогодні залежить майбутнє планети Земля", - наголосив Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:

За телефоном: +380 97 937 86 22.

Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.