На додаток до шаленої суми у понад 420 млн грн, що, за словами столичної влади, була витрачені на будівництва непотрібного скляного "подарунку" киянам до Дня міста, одразу після відкриття мосту сплили й інші резонансні факти. Вражаючою стала інформація про те, що новий пішохідний міст Кличко відкрив, не ввівши його в експлуатацію, тим самим поставивши під ризик тисячі людей, які його відвідують. А сьогодні з'явилися і факти додавання документів заднім числом. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

"Тупо і нахабно – як це робиться в Кличкостані"

Перед офіційною презентацією об’єкт має пройти ретельну перевірку, зокрема ДАБІ, і отримати відповідний дозвільний документ.

"Міст не введено в експлуатацію і його використання заборонене імперативною нормою в частині восьмій ст. 39 ЗУ "Про регулювання містобудівної діяльності". Штраф за таке порушення – 900 прожиткових мінімумів, тобто, понад 1,7 млн грн. Але ж гроші не Кличка, а киян, тому меру наплювати. Заради піару міський голова пішов на пряме порушення Закону України, аби тільки "зробити подарунок" в першу чергу собі за 400 мільйонів бюджетних гривень саме у день Києва", – наголошує народний депутат Юрій Левченко.

Популярні новини зараз

"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Показати ще

З документацією ж самого процесу будівництва теж виникали проблеми – у момент відкриття мосту знайти її просто було неможливо. Та ось тепер ці "прогалини" почали замальовуватися.

"Годину тому в систему Прозорро був завантажений укладений вчора договір на додаткові роботи – нарешті витягнуть старі палі з-під крайніх опор моста і вставлять на їх місце нові, більшого діаметра, а на самому містку зроблять дорожнє покриття. Ні нових паль, ні нового дорожнього покриття не буде - цю лажу вони написали в обґрунтуванні для закупівлі додаткових робіт по переговорній процедурі, але в договорі вони вже про роботи "технологічно пов'язаних з будівництвом моста" забули. Тупо і нахабно, як це робиться в нашому Кличкостані", – розповідає відомий столичний громадський активіст Георгій Могильний.

Викладений договір датується 12 червня, а строк закінчення робіт зазначено 30 червня.

"Вже традиційно, шахраї з КП "Інженерний центр" завантажили договір без частини додатків, тож і не сподівайтеся побачити детальні розкладки: їх тільки по закону повинні оприлюднити, а за поняттями – не зобов'язані", – зазначає Георгій Могильний.

Порушення на старті та звільнення на фініші

Окрім цього, депутати Київради відзначають й додаткові порушення.

"Найгрубіше порушення допущене ще на самому початку – те, що міст почали будувати без офіційно відведеної для цього будівництва землі. У поясненні вони стверджували лише, що об’єкт відповідає містобудівній документації, а саме - території транспортної інфраструктури, але ж це не правда, бо частково це зелені зони загального користування. Це жорстке порушення Генплану міста, ДПТ обов’язково має бути розроблено та затверджено – не кажучи вже про те, що мова йде навіть не про звичайну будівлю, а про такий масштабний проект, де щодня збиратимуться сотні киян та туристів", – розповідає депутат Київради Прохор Антоненко.

На сайті офіційного інтернет-представництва Президента України з'явилася петиція із проханням про звільнення Віталія Кличка з посади голови КМДА. За поясненням автора петиції, воно базується на підставі Статті 9 Закону України про місцеві державні адміністрації та призначення незалежної експертизи відкритого ним пішохідно-велосипедного мосту.

"Віталій Кличко допустив відкриття пішохідно-велосипедного мосту, який не було введено в експлуатацію. Фактично він пропустив тисячі людей на територію будівельного майданчика – зони підвищеної небезпеки, де можуть перебувати лише будівельники, споряджені згідно з технікою безпеки. Сам Кличко був обізнаний, що міст не введено в експлуатацію – про це стало відомо з його заяви на камери ЗМІ про те, що введення мосту в експлуатацію відбудеться протягом двох місяців, тобто усвідомлював неправомірність своїх дій", - підкреслює автор петиції громадський активіст, журналіст Сергій Бригадир, який кілька місяців тому зазначив про його побиття охоронцями мера Віталія Кличка.

У зв’язку з вищеперерахованими фактами, автор просить звільнити Голову КМДА Виталия Кличка на підставі Статті 9 Закону України про місцеві державні адміністрації, де сказано: "Повноваження голів місцевих державних адміністрацій припиняються Президентом України у разі порушення ними Конституції України і законів України", а також надати доручення терміново провести експертизу мосту.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писав, що столицю охопило страшне нашестя: депутати Київради б'ють на сполох.

Також Знай.ua повідомляв, що колись зелений Хрещатик став "випаленою землею": все через відмивання коштів та "клумбістів-аматорів".