Скандал із вже зачиненим скляним мостом, презентованим мером Києва Віталієм Кличком на День міста, не вщухає вже кілька тижнів поспіль. Та виявляється, це далеко не єдиний проблемний об’єкт, затверджений в період правління діючого голови КМДА. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Жителі бунтують – НАБУ ігнорує
Цей рік видався по-справжньому брудним та палким: брудним для діючої столичної влади, а активним і гарячим – для сотень киян, які впродовж останніх півроку вимушені були оббивати пороги міської мерії. Десятки намальованих плакатів, висиджування у душних кабінетах в очікуванні запізнілих членів профільних комісій та боротьба на пропускних пунктах до КМДА – все це довелося пережити людям, які намагалися протистояти появі незаконних забудов посеред житлових кварталів та зелених зон.
І, як виявилося, чималу кількість договорів оренди із забудовниками підписав особисто сам мер Києва Віталій Кличко – при чому, понад два десятки з них були затверджені у незаконній спосіб.
"З 1.01.2015 року, згідно Закону "Про регулювання містобудівної діяльності", категорично не можна передавати земельні ділянки без затвердження Детального плану території. Але, незважаючи на це, Віталій Кличко, всупереч законодавству, впродовж останніх кількох років передає їх – такі діяння передбачають кримінальну відповідальність. Ціла низка ділянок була передана забудовникам, незважаючи на відсутність відповідних дозвільних документів – договори оренди були підписані особисто Віталієм Кличком. І вражає те, що НАБУ, яке мало б взятися за ці справи, фактично просто ігнорує їх", – депутат Київради Прохор Антоненко.
Як повідомив Знай.ua один з народних депутатів , даний перелік нараховує близько 30 ділянок.
"У відповіді на депутатські запити в НАБУ зазначають, що не вбачають у цих договорах, підписаних Кличком у незаконний спосіб суттєвих порушень, і за весь цей час не розпочали жодного слідства добровільно, хоча це – повноцінний кримінальний злочин. Але ми примусили їх відкрити кримінальну справу через суд. Віталій Кличко вже мав би бути відсторонений від обов’язків мера та голови КМДА, а після цього понести відповідне кримінальне покарання", – зазначає Народний депутат України Юрій Левченко.

Ось цей славнозвісний перелік ділянок:
78:134:0045 - вул. Михайла Майорова, 6 в Оболонському районі
90:013:0071 - просп. Миколи Бажана у Дарницькому районі
78:192:0070 - на просп. Московському, 36 в Оболонському районі
76:032:0052 - вул. Лютеранській, 18-б у Печерському районі
75:225:0108 - вул. Святошинській у Святошинському районі
90:002:0038 - вул. Драгоманова, 35 у Дарницькому районі
78:167:0016 - просп. Московському, 32-д в Оболонському районі
90:221:0002 - вул. Леніна, 47 - 59 у Дарницькому районі
91:078:0117 - вул. Половецькій, 4 у Шевченківському районі
78:192:0066 - просп. Московському, 26-б в Оболонському районі
88:135:0037 - вул. Старокиївській, 10 у Шевченківському районі
76:024:0046 - вул. Хрещатик, 38/2 (літера Г) у Шевченківському районі
78:192:0073 - просп. Московському, 24-а в Оболонському районі
78:192:0058 - просп. Московському (затока Волковата) в Оболонському районі
85:398:0106 - просп. Правди, 19 (літ. Б) у Подільському районі
82:039:0040 - вул. Леоніда Первомайського, 8 у Печерському районі
90:159:0189 - вул. Декабристів, 9 у Дарницькому районі
90:003:0211 вул. Драгоманова, 31-д у Дарницькому районі
90:003:0045 - вул. Драгоманова, 31-з у Дарницькому районі
79:065:0004 - вул. Червоноармійській, 137, 139 у Печерському районі
91:078:0114 - вул. Багговутівській, 17 - 21 у Шевченківському районі
90:002:0030 - вул. Драгоманова, 35/55 у Дарницькому районі
90:115:0075 - вул. Промисловій, 4 у Голосіївському районі
88:199:0055 - вул. Чапаєва, 7, 7-б у Шевченківському районі
78:055:0001 - вул. Полупанова, 16 в Оболонському районі
82:052:0025 - вул. Щорса, 19 у Печерському районі
78:042:0097 - вул. Маршала Тимошенка, 21 в Оболонському районі
75:112:0005 - вул. Сім'ї Сосніних, 4-а у Святошинському районі
По деяких наразі ще тривають суди, ініційовані місцевою громадою, а десь забудовник вже вправно будує чергові висотки.

Більшість членів земкомісії – лобісти "злобудовників"
На додаток до свавільних "махінацій" мера, наразі активно практикується й інший спосіб.
"Практика роздачі землі під будівництво поза рішенням сесії Київради є відверто корупціогенною. Свого часу провладна більшість Київради голосами фракцій "Солідарність" та "Єдність" протягнула спрощений спосіб поновлення договорів оренди земельних ділянок комунальної власності: за поданням Департаменту Земельних ресурсів Проект рішення про поновлення погоджується Висновком "земельної" комісії, в якій домінують лобісти, власники та управлінці всіх основних "злобудовників", готується договір оренди і подається на підпис київському міському голові. Вже давно помічено, що найбільш скандальні рішення щодо київської землі приймаються саме в такий спосіб, без винесення на розгляд сесії Київради, щоб не привертати увагу громадськості", – ділиться з нами депутат Київради Наталія Манойленко.
Більше того, аби навчена гірким досвідом громадськість не помітила скандальне питання в порядку денному засідання Земкомісії, його розгляд вноситься не завчасно, як це передбачено Регламентом Київради, а "з голосу", прямо посеред засідання.
"Саме так сталось із Висновком про поновлення договору оренди землі на Вільшанській 2-б біля Ботсаду ім. М.Гришка. Тут громадськість 12 років чинила спротив злочинній забудові, аж до закінчення строку дії договору оренди, але Земкомісія зробила спробу тихцем поновити його ще на 10 років у спрощений спосіб. Серед 30 ділянок, що фігурують в списку, я бачу чималу кількість скандальних питань, які мали би бути винесені на широке обговорення, а не прийматись в "підкилимному" порядку", – стверджує Наталія Манойленко.

"До прикладу, забудова за адресою Євгена Коновальця, 19 викликає значні нарікання громадськості, адже ведеться на місці старовинної будівлі Київського хлібзаводу, яку було брутально знесено, у надмірно забудованому мікрорайоні, де останнім часом вже з’явились десятки тисяч квадратних метрів житла: ЖК Alter Ego, "Кардинал", "Французький квартал", "Бульвар Фонтанів", SkyLine, "Аристократ", "Новопечерський квартал" тощо. Але жодної нової школи, дитсадка чи зеленої зони. Те ж саме стосується забудов на Леоніда Первомайського, 8, Лютеранській 18-Б та багатьох інших зі списку", – підкреслює депутат Київради Наталія Манойленко.
Нагадаємо, як зазначав депутат Київради Володимир Назаренко, який став жертвою бандитських нападів, що один за одним були скоєні кілька місяців тому, саме його протистояння "дерибану" столичної землі і поставило під ризик його життя. Це – один з небагатьох членів Постійної комісії Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування, який завжди голосує проти сумнівних забудов на кшталт ТЦ на "Героїв Дніпра", прийняття ДПТ із купою багатоповерхівок на Оболоні тощо.

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру

Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників

Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося

Показати ще
Підпал двох автівок, якими користувався Володимир Назаренко, побиття у роздягальні, напади біля під'їзду, погрози його колегам по громадській діяльності – це лише частина з того, що довелося пережити постраждалому.
"Всі ці напади я напряму пов'язую зі своєю діяльністю. Коли ми принципово захищаємо сквери, зелені зони, розриваємо договори оренди із незаконними забудовниками і захищаємо простір міста, то вже вдаються до фактичних погроз життю. Так само зараз лунають погрози моїм побратимам з громадської організації "Сокіл" – в основному, молодим студентам, яким ледь виповнилося 18, так само погрожують. Я прошу звернути увагу Міністра внутрішніх справ, СБУ та прокуратуру і інші правоохоронні органи державної безпеки та покласти цьому край", – із такою заявою на одному із останніх пленарних засідань звернувся до колег Володимир Назаренко.
Голова КМДА Віталій Кличко особисто пообіцяв взяти під особистий контроль це питання, але на цьому все і зупинилося – обіцянки поки що так і залишаються обіцянками.
До переобирання мера залишається вже не так і багато часу, а, як доводить приклад із Президентськими виборами, люди вміють робити висновки. Та, якщо взяти лише громадських активістів, які впродовж останніх років виборювали право на законну зелену зону та протестували проти незаконних забудов у різних районах міста, вже назбирається далеко не одна тисяча голосів "проти" діючого мера Києва.