На "1+1" тривають знімання історичного детективу "Таємниці великих українців" про відомих та величних постатей, які жили в різні епохи ‒ з ХІ по ХІХ століття та в різних країнах, проте Батьківщиною для кожного з них була Україна. Їхні імена знає весь світ, та багато фактів з їхнього вражаючого життя залишаються таємницею для самих українців. Автором ідеї та продюсером документального проекту став Акім Галімов, відомий глядачам телеканалу за циклом "Україна. Повернення своєї історії".

Одним із героїв, про якого розкажуть у детективі, є український державний та політичний діяч Симон Петлюра. Команда проекту організувала власне розслідування, аби дізнатись, чи виправдано протягом десятиліть Петлюру називали винуватцем кривавих єврейських погромів в Україні. У пошуках правди, команда здолає тисячі кілометрів, відвідає Париж, Краків, Київ, Одесу, Хмельницький, Кам’янець-Подільський та врешті розкриє подробиці спецоперації таємної організації, яка спланувала вбивство Симона Петлюри.

Працюючи над "справою" політичного діяча, команда історичного детективу "повернулась" у 25 травня 1926 року ̶ день смерті Симона Петлюри. На основі результатів розслідування, дії вбивці, правоохоронців та момент загибелі Петлюри були відтворені посекундно та стануть частиною проекту. Роль Парижа під час відтворення моменту вбивства "виконав" столичний Поділ.

"Архітектурне розмаїття й довершеність Києва дозволяють будь-кому уявити себе мешканцем найбільш мальовничих міст світу. А для нас, команди документального проекту, Поділ став Парижем ХХ століття. Ми ретельно вивчили будівлю ресторану, біля якої було вбито Симона Петлюру, та відшукали в Києві місце, що дало змогу передати дух Франції та хронологію події. Знімали з 6-ї ранку, спостерігаючи, як прокидається столиця", ‒ розповіла режисер-постановник Дарія Саричева.
Зазначимо, особливістю нового проекту є максимальна наочність. Глядачам покажуть таємні архіви, історичні артефакти, документи, про які роками воліли мовчати, та інші "речові докази" життя, діянь та причин смерті відомих українців.

"Найголовніша цінність наших розслідувань у тому, що всі висновки будуть зроблені на основі реальних речей та артефактів, а не міфів. Для цього групі проекту довелося виконати колосальну роботу й організувати доступ до унікальних місць, які зберігають частинки нашої історії. У справі Симона Петлюри ми працювали в архіві префектури паризької поліції, де зберігаються протоколи слідчих, що розслідували злочин. Ці документи не були відомі загалу, але вони містять просто сенсаційну інформацію про вбивство Петлюри. В національному архіві Франції ми розшукали унікальні відомості про Анну Київську, в сховищах Туреччини - особистий одяг Роксолани. Глядачі вперше зможуть зрозуміти, який вигляд вона мала насправді. Цей проект змінить уяву про героїв нашої історії", ‒ розповів Акім Галімов.
Нагадаємо, "Таємниці великих українців" ‒ це 8-серійний документально-історичний детектив про героїв України різних епох, зокрема Роксолану, Анну Київську, Симона Петлюру, Івана мазепу.
Виробництвом продукту займається команда "1+1 Продакшн": режисер-постановник Дарія Саричева, шеф-редактор Руслан Шаріпов, креативний продюсер Ольга Безноско, виконавчий продюсер Володимир Андріюк, лінійний продюсер Влад Золотарьов, режисер Євгенія Шевчук, оператори-постановники Олександр Вяхірєв та Антон Борзєнков.
Просвітницький документально-історичний серіал увійшов до числа переможців конкурсу Міністерства культури з надання державної фінансової підтримки на виробництво і розповсюдження фільмів патріотичного спрямування, за результатом якого на 90% профінансований Мінкультом.
Прем’єра документального проекту "Таємниці великих українців" відбудеться на телеканалі "1+1".
За додатковою інформацією звертайтеся до Прес-служби 1+1, +38 044 490 0101, media@1plus1.tv, www.1plus1.ua

Нагадаємо, творці фільму "Захар Беркут", знятого за мотивами однойменної повісті Івана Франка, презентували новий тизер-трейлер кінострічки.

Популярні новини зараз

За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону

Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет

Показати ще

Як повідомляв портал Знай.uа, Disney показала барвисті постери до фільму "Король Лев".

Також портал Знай.uа писав, Стівен Спілберг розповів про роботу над унікальним проектом.