З 12 по 15 вересня на столичній Оболонській набережній тривав унікальний захід. Україна вперше у своїй історії взяла участь у Клубному Чемпіонаті світу з веслування на човнах "Дракон", який зібрав кілька тисяч учасників з різних країн. Результат видався грандіозним – наші спортсмени здобули найбільшу кількість золотих медалей. Як проходив Чемпіонат та які незвичайні цікавинки чекали на глядачів, бачили Знай.ua.

Наметове містечко, гул барабанів та годування драконів

Масштабний захід зібрав понад 2 тисяч спортсменів з 15 країн світу: США, Китаю, Канади, Угорщини, Німеччини, Чехії, Польщі, Молдови, Швеції та інших.

Популярні новини зараз

Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації

Оновлення даних через додаток "Резерв+": повна інструкція

Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40%

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Показати ще

Впродовж 4 днів Оболонська набережна нагадувала популярне курортне узбережжя: з ранку до вечора тут працювало наметове містечко, де розміщалися учасники.

Охорону здоров'я і безпеки учасників і гостей заходу забезпечували наряд "швидкої" та пожежної.

А на воді безперервно працювали рятувальники.

Локацію не тільки було видно, а й чутно здалеку. Човен-дракон, або драгонбот, – це велике каное з головою та хвостом дракона, попереду якого сидить барабанщик, який б'є у великий барабан, задаючи ритм веслярам.

"У учасників заходу є цікава традиція – щоразу перед запливом вони годують дракона. Пригощають його травою та листям, поливають водичкою, а дехто поливає і хвіст – робиться це для того, аби він був задоволений і все пройшло добре", – повідомляє Знай.ua представник прес-служби Клубномого Чемпіонату світу з веслування на човнах "Дракон" Ірина Калита.

У наметовому містечку можна було побачити і жінок, і чоловіків.

"Змагання проводилися у різних вікових категоріях: дорослі спортсмени (19-39 років), юніори (15-18 років) і "мастерс" (категорії "40 років і старше" та "50 років і старше"). Учасники долали і різні дистанції – 200 м, 500м та 2000 м серед чоловічих, жіночих та змішаних класах", – розповідає представник прес-служби Клубномого Чемпіонату світу з веслування на човнах "Дракон".

Українські команди-учасниці були представлені командами з різних міст: "Західний вітер" (Волинь), ДБС (Київ), "Айронмен" (Черкаси), "Сальса" (Житомир), "Отаман" (Львів), "Буревісник" (Київ), "Гетьман" (Дубно), АВС (Одеська область).

З 96 завойованих медалей – 38 золотих!

Результати Чемпіонату стали для України справжнім "букетом" для гордості нашими спортсменами – наші учасники здобули найбільшу кількість золотих медалей.

"Україна – країна міжнародних спортивних змагань. Перший в нашій історії клубний чемпіонат світу із веслування на човнах "Дракон" став одним з найграндіозніших заходів. Мав честь, як колишній міністр спорту, на запрошення профільної Федерації, нагородити переможців", – зазначає Ігор Жданов, що займав посаду Міністра молоді та спорту України з 2014 року.

Українським спортсменам вдалося досягти яскравих результатів. Якщо, наприклад, у 2018 році на Чемпіонаті Європи національна збірна здобула друге загальнокомандне місце, виборовши 27 золотих, 17 срібних та 5 бронзових медалей, то на Клубному чемпіонат світу з веслування на човнах "Дракон" кількість медалей стала ще більшою.

"Всього 96 комплектів нагород в України, де 38 золотих. Змагання проходили у 10-місних і 20-місних човнах. У 10-місних човнах за кількістю медалей 1 місце зайняла команда "Отаман", 2 – "Мала флотилія", 3 – ДБС. А у 20-місних човнах 3 місце дісталося "Малій флотилії", 2 – "Отаман" і 1 місце – київському "ДБС", – відзначає представник прес-служби Клубномого Чемпіонату світу з веслування на човнах "Дракон" Ірина Калита.

Серед вболівальників був народний депутат України. Як повідомив президент клубу "Мала Флотилія" Костянтин Мальований, Андрій Холодов підтримує команду клубу вже близько 20 років.

"Мені дуже симпатично, коли молодь розвивається, веде здоровий спосіб життя. Це виховує та вчить ставити цілі. Я сам займаюсь спортом вже давно, знаю як це важливо, тому підтримую рідний клуб. Сьогодні вони чемпіони", - зазначив нардеп.

Варто зазначити, що перші змагання з веслування на човнах "Дракон" відбулися в Україні у травні 2005 року. Нині цей вид спорту розвивається у 17 областях України - найпопулярнішим він є у Києві, Дніпрі, Полтаві, Горішні Плавні (Полтавська область), Одесі, Львові, Ковелі (Волинська область), Чернігові, Черкасах. Найбільше спортсменів – у Києві 1500 осіб.

Як зазначили в Національному олімпійському комітеті України, тепер столиця готуватиметься до наступного, не менш масштабного заходу, – Національного чемпіонату Європи у Києві, що відбудеться в місті у 2020 році.