Незважаючи на те, що мер Києва Віталій Кличко вже тиждень щодня виходить онлайн-ефір, аби повідомляти мешканцям столиці про "пакет новин", пов’язаних із розповсюдженням Covid-19, ціла низка гострих для киян питань щоразу залишається без відповіді. Починаючи від строків завезення до аптек відсутніх масок та дезинфікуючих засобів і закінчуючи методів контролю введених владою правил: порушення заборони ігор на дитмайданчиках, масове підвищення цін на продукти, відсутність дезинфікування під’їздів тощо. Вогню додав ще й нещодавнє розпорядження про VIP-палат для "державної еліти". Та не встигли ще стихнути обговорення цього гучного скандалу, як з’явився інший резонансний привід.

Олександрівська клінічна лікарня у м. Києві - фото Знай.ua

Результат перевірки лікарні кияни назвали брехнею: "Не сійте вітер, бо буря наздожене!"

А зачепило українців, і в першу чергу жителів столиці, презентоване 26 березня головою КМДА відео з Олександрівської лікарні, куди наразі і привозять більшість хворих на коронавірус. Спершу мер зробив короткий відео-анонс на вчорашньому брифінгу, заспокоюючи глядачів, що медзаклад повністю укомплектований та готовий для прийому навіть значно більшої кількості інфікованих. Після цього презентував позитивний відео-анонс на початку засідання Київради.

Віталій Кличко в Олександрівській лікарні - скріншот з відео

Популярні новини зараз

ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею"

Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Показати ще

Цей "репортаж" викликав шалений шквал обурень у соцмережах. Користувачі називають заявлену Віталієм Кличком готовність лікарні відвертою "брехнею".

Окрім висловленого масового здивування спецодягом медиків, дехто навіть розклав по пунктах поведінку міського голови. Один із користувачів Фейсбуку Олег Веремієнко відзначив, що не помітив жодних питань, які мав би задати мер, який реально переживає: про те, які наразі запаси спецодягу для лікарів та іншого медперсоналу лікарні, про те, чи можуть вони дістатися роботи курсуючими нині спецрейсами, на які в перші ж дні запуску люди вимушені були чекати більше години.

Користувачі закликають мера провести такий же репортаж і з інших лікарень, які виділили для пацієнтів з Covid19, де відбувається справжній "кошмар".

В столиці вже 55 хворих: кияни здіймають “хвилю недовіри” даним

Традиційний онлайн-брифінг відбувся і сьогодні. Як завжди, київський мер розпочав його із статистичних даних.

“На жаль, кількість хворих на коронавірус в столиці збільшилася. Вже 55 осіб мають підтверджений діагноз - сьогодні ми отримали ще 8 лабораторно підтверджених випадки. Захворіли 4 жінки, віком від 31 до 59 років, та 4 чоловіка, віком від 43 до 59 років”, - повідомляє столичний голова Віталій Кличко.

Олександрівська клінічна лікарня м. Києва - фото Знай.ua

Станом на 27 березня, на стадії перевірки перебувають ще 32 зразки.

Якщо минулого тижня озвучені цифри сприймалися більшістю киян, як факт, то зараз ситуація значно ускладнилася. На офіційних сторінках голови КМДА та столичної адміністрації масово почали з’являтися коментарі недовіри. Користувачі відверто пишуть, що ці дані значно нижчі за реальну картину.

Жителі міста стверджують про критичну нестачу тестів та вимагають від влади конкретних невідкладних дій - як з проведенням масових тестувань, так і створення адекватних умов виклику сімейного лікаря.

Влада тільки зараз взялася за “потенційно хворих”, а для рятувальників не знайшлося масок та спецквитків

Шалений потік українців, які масово прибувають до Києва з інших країн, теж є одним з найнебезпечніших питань.

Аеропорт "Бориспіль", фото: ТСН

У той час, як інші країни вже давно розробили методи слідкування за дотриманням 14-денної самоізоляції “потенційно небезпечних” громадян, як, наприклад, тих, хто щойно повернулися з інших країн, то столична влада тільки-но взялася за це. В ході брифінгу Віталій Кличко повідомив про перші кроки в цьому напрямку, заявивши, що наразі на меті виявити усіх носіїв вірусу, їхньої ізоляції та лікування.

“Ми розробили алгоритм, який почали впроваджувати в чіткій співпраці з правоохоронними органами, медпрацівниками, мешканцями міста. Перше, що треба зробити - створити базу потенційно хворих осіб і тих, хто з ними контактував. Цих людей потрібно негайно відправляти лікуватись або на ізоляцію. Тому ми створюємо моніторингову групу, що працюватиме над ситуацією, з інформацією від сімейних лікарів, Київського лабораторного центру МОЗ України, Державної прикордонної служби, ГУ Нацполіції. Долучатися до цього закликаємо і киян”, - зазначає столичний голова.

Національна поліція, фото з Facebook

Втім, жодних подробиць щодо того, де можна буде відслідкувати ці дані та як долучитися до процесу, мер не надав.

Тож це питання, схоже, автоматично увійде до переліку решти надважливих для місцевих жителів.

Якщо потік дописів про відсутність захисних масок та обіцяної дезінфекції в під’їздах вже став “нормою”, то коментар киянки Тамари Арамат відверто вражає. Жінка повідомила про відсутність забезпечення засобами індивідуального захисту працівників ДСНС, а на 60 рятувальників було видано всього 5 проїзних перепусток.

Ми і надалі слідкуватимемо за ситуацією в місті. Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.