Пожежа, що охопила Чорнобильську зону впродовж останніх днів, - не що інше, як терористичний акт. Так вважає член громадської ради у Державному агентстві України з управління зоною відчуження Ярослав Ємельяненко. Відповідну заяву він оприлюднив на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

«Зараз у Чорнобильській зоні відбувається терористичний акт. В самому центрі закритої, забрудненої радіацією території відбулись підпали сухої трави в декількох місцях. Коли горить чорнобильська природа, у повітря здіймаються радіонукліди, які вже встигли піти у землю за 34 роки після аварії. З димом ці радіонукліди розносяться за вітром. Залежно від інтенсивності пожежі та вітру – чи залишаючись в межах Чорнобильської зони, чи виходять навіть до територій сусідніх держав. Тобто, завдяки паліям, радіонукліди, на локалізацію яких тисячі людей поклали своє здоров'я і навіть життя, виходять за межі Чорнобильської зони і розносяться по населеним пунктам», - повідомляє активіст, зазначаючи, що «підпал в Чорнобильській зоні - це тероризм, національного масштабу чи навіть міжнародного».

Він додає, що наразі в Чорнобилі також введено карантин і немає працівників підприємств, а «на території радіоактивного села Чистогалівка, де відбувся один з підпалів, немає жодного офіційного відвідувача, навіть коли зона працює на повну».

«Це глухомань, де ходять тільки нелегали, які хизуються, відкрито заявляючи у соцмережах про свою участь у підпалах Чорнобильської зони», - наголошує Ємельяненко.

Скрин, Ярослав Ємельяненко у Facebook

Популярні новини зараз

Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"

Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу

Показати ще

Він звернувся до Служба безпеки України та Міністерства внутрішніх справ з вимогою негайно розслідувати підпали та унеможливити їхній повтор у майбутньому.

«Київ травлять. Місто вже декілька днів задимлене», - додають у коментарях користувачі.

Нагадаємо, палаючий Чорнобиль "фонить" у 16 разів більше норми

Як повідомляв портал Знай.ua, пекельне полум'я з'їдає Чорнобильську зону

Також Знай.ua писав, Київ охопили масштабні пожежі