У столиці лікарі скаржаться на дефіцит кисню для хворих на COVID-19. Чому пацієнти втрачають останній шанс на життя, дізнавалися журналісти новин «Спецкор» на каналі 2+2. Подробиці у сюжеті.

У Київській міській клінічній лікарні №1 інфекційне відділення створили за рахунок інших вже під час пандемії. Зараз тут 100 ліжок для хворих на COVID-19, які постійно зайняті. 20% цих пацієнтів потребують кисневої дотації.

Шлях кисню, фото: скріншот з відео
Шлях кисню, фото: скрiншот з вiдео

Рідкий кисень тут зберігається у спеціальному газифікаторі на 650 літрів. На станції його перетворюють на газ і по трубах доставляють до лікарні, звідки по розгалуженій системі маленьких трубочок він потрапляє до пацієнтів.

«Нам заповнення цього кріоциліндра вистачало на 3-4 доби. А зараз вистачає на день. Тобто збільшився попит у 4-5 разів», – зазначає директор Київської міської клінічної лікарні №1, Олександр Іванько.

Популярні новини зараз

Молодь у Києві запитали, як вони готуються до війни: відповіді, подекуди, шокують

Українцям знову заплатять 2200 гривень: шанс підготуватися до зими

Додадуть 500 гривень: пенсіонерам обіцяють надбавку у червні

У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня

Показати ще

Шлях кисню, фото: скріншот з відео
Шлях кисню, фото: скрiншот з вiдео

Схожа ситуація з киснем у більшості українських лікарень.

В київську лікарню вже купили новий газифікатор, він більший за попередній у 15 разів. Та чи вистачить для нього кисню – невідомо. В Україні лише 6 підприємств, які виробляють кисень. І більшість вже працює на повну потужність.

«413 лікарень по договорах забезпечують киснем по всій Україні. Ми постачали 250 тон кисню, на сьогоднішній день це вже більше 400 тон кисню в місяць. Але потреба лікарень вже становить більше 800 тон», – Олег Нагорняк, представник ТОВ «КРІОГЕНСЕРВІС».

За словами Нагорняка, кисень, який виробляють на профільних підприємствах, в основному використовують для промисловості.