Однією з візитних карток Києва по праву вважається монумент "Батьківщина-мати". Сайт 44.ua розповів, як створювався знаменитий монумент.

"Батьківщина-мати" має висоту в 102 метри і є найвищою в Європі монументальною скульптурою. Першою назвою монумента була "Перемога", на честь перемоги у Другій світовій війні.

Скульптура замислювалася як важлива частина "Українського музею історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945" і зводилася під патронатом радянського партійного діяча Володимира Щербицького. З його легкої руки міста радянських республік забудовувалися однотипними будівлями, а вулиці і парки поповнювалися скульптурами в стилі соцреалізму.

Над розробкою майбутньої "Батьківщини-матері" трудився скульптор-монументаліст українського походження Євген Вучетич. Задумка прийшла до нього в 1970-хх роках, але смерть не дала втілити ідею в життя.

Фото: 44.ua

Популярні новини зараз

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою

Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно

Показати ще

За проект у 1974 році взявся Дніпровський скульптор Василь Бородай, який змінив первісну задумку. Натурницею для монумента стала Галина Кальченко - дочка партійного діяча Никифора.

Фото: 44.ua

Створювали скульптуру з металу на запорізькому заводі, а збирали її на місці за допомогою 100-метрового баштового крана. До збірки доклали руку і фахівці Інституту електрозварювання імені Є. о. Патона-там придумали спеціальний метод зварювання.

Через напружену роботу багато зварювальників втрачали зір, проте не відмовлялися від завдання - їм платили по 50 рублів в день. У той час це були хороші гроші.

Фото: 44.ua

Скульптуру створювали з розрахунком на півтора століття життя і на стійкість навіть в 9-бальні землетруси.

Спочатку висота скульптури повинна була скласти 108 метрів, але її «урізали» на 6 метрів. Вага всієї скульптури-500 тонн.

Відкрили "Батьківщину-Матір" 9 травня 1980 року. Зараз йдуть розмови про те, як декомуннізувати пам'ятник, не пошкодивши його при цьому.

Нагадаємо, раніше Новий український правопис залишиться в силі, - Малюська

Як повідомляє портал «Знай.uа» Наслідки закону" про мову "можуть стати згубними, українці на краю:" небезпечне..."

Також «Знай.uа " писав, що Вчительку та вдову героя АТО зацькували через українську мову: "примушує дітей..."