У Церковно-археологічному музеї Київcької духовної академії відкрито виставку, присвячену 150-річчю від дня народження української письменниці Лесі Українки.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, серед експонатів виставки представлені прижиттєві видання Лесі Українки, поетичні збірки початку ХХ століття з її творами, старовинні листівки і портрет поетеси знаменитого художника Михайла Жука, інші експонати, які розповідають про її життєвий і творчий шлях.

«Виставка присвячена поетесі, філософу, діячці мистецтва, людині дивовижної долі, надзвичайної сили - 150-річчю Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач). Ми молимося про неї, у наших храмах звершується молитва за цю християнку. Хоча віра її була не простою, життя бурхливим і погляди її були дуже широкими. Творчий шлях Лесі Українки вражає нас, людей, що живуть у XXI столітті. Це не твори минулого, це те, що живе поруч з нами, те, що хвилює наші душі, сучасників, людей, які дивляться у майбутнє. Так, з благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія ми знову молитовно звертаємося до її творчості», - зазначила глава Синодального відділу УПЦ «Місія Церква і культура» ігуменія Серафима (Шевчик).

Матушка підкреслила, що згідно з соціологічними опитуваннями, Леся Українка поряд з Тарасом Шевченком і Богданом Хмельницьким увійшла в трійку найвидатніших діячів України.

«У трійцю корифеїв увійшла жінка - хвора, немічна, та, яка вмирала і воскресала, і оживала кожен день. Мабуть, саме така покалічена тілом, але не душею, могла сказати: «Ні, я жива, я буду вічно жити», - процитувала рядки Лесі Українки ігуменія Серафима.

Популярні новини зараз

Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію

Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок

Показати ще

Матушка розповіла про раритетні експонати виставки, серед яких прижиттєве видання творів Лесі Українки - книга «Вінок Шевченку» 1912 року, а також збірник «Народні мелодії з голосу Лесі Українки», що містить понад 220 пісень, зібраних і записаних Лесею Українкою і виданий її чоловіком - Климентом Квіткою.

Експонати виставки були сформовані на основі фондів церковно-археологічного музею Академії, музею Української Православної Церкви «Православна Україна» та приватних збірок краєзнавців Тараса Максимюка і Анатолія Дроздовського.

Єпископ Згурівський Амвросій (Вайнагій) зазначив, наскільки важливо вивчати і пам'ятати творчість Лесі Українки, яка страждала від тілесних хвороб, але при цьому «бачила красу світу, творіння Божого, прославляла його у поезії, піснях, фольклорі».

«Вдячні за приклад пам'ятати тих, хто залишив нам велику спадщину, для того, щоб працювати, вивчати і розвивати культуру нашого народу, яка в поєднанні з моральним життям становить християнську православну душу», - сказав єпископ Амвросій.

Головний редактор видавництва «Мистецтво» Ніна Прибєга нагадала про християнські мотиви у творчості Лесі Українки.

«Леся Українка - це код українців. З дитинства вона цікавилася і перекладала, писала вірші на тему Старого і Нового Заповітів. У своїх творах вона пише про великий, незбагненний подвиг Христа», - підкреслила Ніна Прибєга.

Головний редактор видавництва «Мистецтво» подарувала для бібліотеки КДАіС перший екземпляр нового видання бібліографічного довідника про твори Лесі Українки на театральних сценах України з 1899 по 2020 роки і збірник драматичних творів.

Студенти і вихованці Київських духовних шкіл продекламували вірші відомої поетеси.

«Леся Українка - гігант духу. Людина, яка змогла постійно боротися з неміччю, хворобою, але боротися так, щоб надихати людей. Ми шануємо її за те, що вона сповідує принцип Христа: не вмирати, а жити і воскресати», - підсумувала ігуменія Серафима.

Виставка проходить у Церковно-археологічному музеї КДАіС, (корпус 63). Її можна відвідати безкоштовно у будні дні з 09.00 до 17.00.