У КМДА знову говорять про реконструкцію застарілого житла в Києві. Зараз йде мова про оновлення кварталів. Чиновники звітують про те, що базу для змін вже підготували. Тим часом багато європейських країн вже давно модернізували все застаріле житло. Про це розповіла блогер та ведуча Катерина Павлова у своєму блозі «in kyiv» на Youtube.

«В ідеалі в кожному будинку Києва мають робити капітальний ремонт кожні 25 років. Це продовжує термін життя будинку. Але в реальності було інакше. В 60-х – 70-х роках зводять хрущовки. Через 25 років їх ще не ремонтують, але вже будують нові багатоповерхівки, а ще за 20 років капремонт вже потрібен і їм. Але натомість до ладу не привели ще ті хрущовки з 60-х років. Київ забудовується все активніше. Черга на ремонт росте. І зараз до неї додаються будинки вже з 90-х років. Київ має нескінченну чергу занепадаючих будинків», - повідомила блогер.

Павлова розповіла, що в інших країнах змогли вчасно доглянути будиночки і перебудувати їх, і сумлінно стежити за їх станом так, що колишні страшні панельки можна використовувати досі. Є успішні приклади того, що можна було б зробити з усім цим спадком радянської архітектурної думки.

«У Литві радянські панельки просто вчасно доглядали і приводили до ладу: оновлювали двори, фасади. В тому числі забороняли склити балкони. У Німеччині проводили комплексну реновацію панельного житла. Деякі з проєктів навіть отримали архітектурні премії. Наприклад, в місті Галле, будинки до реконструкції виглядали досить типово для панельних 5-поверхівок. Тут зменшили кількість поверхів до 3-4 та змінили форми будинків», - сказала ведуча.

Павлова привела схожий приклад з міста Лайнефельде в Німеччині. Тут в деяких будинках зменшили не лише поверховість, а й кількість парадних. Тобто частково будинки знесли, перетворивши їх на такі собі вілли чи таунхауси. Змінили навіть планування квартир, запропонувавши людям аж 18 варіантів.

Популярні новини зараз

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Показати ще

«Дивишся на всі ці зміни і одразу хочеться, щоб і нам таку красу зробили. Але зовнішній вигляд будинків - то як верхівка айсбергу. За цим стоїть величезний комплекс робіт з оновлення всього, завдяки чому живуть будинки: тепло і електромережі, заміна каналізації, перепроєктування дворових просторів, доріг, і навіть інколи нових садочків, шкіл чи місць роботи для нової кількості мешканців. Це залежить від масштабів оновлення житла: відбувається це побудинково чи поквартально», - резюмувала блогер.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Бізяєва про останні досягнення в освоєнні космосу.

Також раніше, Павлова розповідала, що неможливо пройти і не звернути уваги на засклені балкони.