Близька двох сотень місцевих мешканців, активістів та небайдужих киян разом розчистили заповідну зону.

В Нацкорпусі наголошують, що з 2016 року територія екопарку не раз ставала предметом активних дискусій між місцевою громадою та забудовником – банком "Аркада". А в останні дні забудовник активізувався і почав підготовку будмайданчика і засипку озера Небреж.

“Єдину зелену зону житлового масиву Осокорки, яка має потенціал стати великим еко-парком, намагаються забудувати. Якщо ми не втрутимося, тут вже найближчим часом з'являться більш сорока 25-поверхівок - а це майже 2 млн кв. м житла! Запланована забудова знищить луки і озеро Небреж. Тобто, катастрофічно змінить всю екосистему”,- зауважив речник Національного Корпусу Данило Брусов.

Нацкорпус провів толоку на Осокорках

Озера Небреж, Мартишів, Тягле, канали та гаї навколо них, і, головне, квітучі заплавні луки – останні залишки ландшафтних комплексів лівобережної заплави річки Дніпро, які в майже первісному стані в межах Києва збереглися лише на Осокорках. Ця місцевість служить домівкою багатьом представникам флори та фауни, занесених до Червоної книги України.

Популярні новини зараз

З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

Вчора ми провели пресмітинг, сьогодні - акцію та толоку спільно з представниками ГО "Екопарк Осокорки" щодо питання забудови зеленої зони Дарницького району столиці. У цій історії прекрасно все: забудовники вирішили нажитись і створити жилий центр на кістках унікальної екосистеми. Системи, яку вже ніколи не зможемо відновити, якщо дозволимо її знищити. Влада, на жаль, демонструє повну безхребетність, коли справа стосується захисту природи. Єдине, що може врятувати київські зелені зони — це активні дії громади. Дії на випередження забудовника, часто — всупереч волі чиновників. Але тільки так ми можемо зберегти природу для наших нащадків. Їм на цій планеті ще жити.” - прокоментував ситуацію керівник київського осередку Нацкорпусу Сергій Тамарін.

Нацкорпус провів толоку на Осокорках

У підсумку акції активісти не тільки проінформували місцевих мешканців про ситуацію, яка загрожує цій місцевості, а й провели толоку, де вивезли багато сміття.

В Нацкорпусі зауважили, що докладуть максимум зусиль, щоб ділянку, яка має унікальну для великого міста екосистему і є ареалом гніздування і проживання багатьох диких птахів, серед яких чимало рідкісних було врятовано.