Неповнолітній Михайло якось вкрав чужий мобільний телефон, який лежав без нагляду в тренажерному залі. Уникнути кримінальної відповідальності допомогла участь у проекті "Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у скоєнні кримінального злочину".

Про це розповіли в Координаційному центрі з надання правової допомоги.

Як стало відомо, одного разу юний чернівчанин зазирнув якось в тренажерний зал, побачив в коридорі на дивані мобільний телефон. Хлопець, не довго думаючи, забрав його собі. Власниця гаджета звернулася в поліцію. Оскільки в залі вівся відеозапис, то знайти винного було не складно.

Далі Михайла чекала кримінальна відповідальність за крадіжку. Максимальне покарання передбачає арешт до 6 місяців або обмеженням волі до 5 років.

Телефон, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Показати ще

Раніше хлопець не притягувався до кримінальної відповідальності, а тому у нього були всі шанси виправити свою помилку завдяки "Програмі відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення". Михайло прийняв пропозицію на участь у програмі під час досудового розслідування справи.

"Це була моя перша участь в якості адвоката-посередника в програмі відновлення для неповнолітніх. Отримавши доручення регіонального центру, я хвилювалася не менше, ніж на першій зустрічі. Під час розмови з'ясувалося, що кримінальне правопорушення підліток скоїв через вплив його оточення. Михайло дуже турбувався, що створив незручності жінці, у якої вкрав телефон, а також своїй мамі. Наступного дня відбулася зустріч з потерпілою, яка теж хотіла знати, чому хлопець скоїв такий проступок. Вже на спільній зустрічі учасники обговорили та з'ясували важливі деталі цього кримінального злочину. Нарешті, вони примирилися і досягли згоди на відшкодування заподіяної шкоди"– - розповідає адвокат Вікторія Роскрут.

Суд постановив звільнити Михайла від кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження – закрити.

Умови, при яких застосовується програма:
● наявність потерпілої сторони (фіз або юр. особа);
● вперше вчинення кримінального проступку або нетяжкого злочину;
● визнання неповнолітнім факту вчинення злочину;
● згода неповнолітнього та потерпілого на участь у програмі .

Нагадаємо, раніше "Сором...": загибель матері змусила підлітка розкаятися і зав'язати з криміналом

Як повідомляє портал «Знай.иа» Підлітка-гуляку провчили за тягу до крадіжки, змусивши розкаятися: "зробив боляче батькам"

Також «Знай.иа " писав, що Українка 53 роки була одружена з "іншою" людиною, правда розкрилася після смерті чоловіка