Рідкісного чорного лелеку, який уникає людської компанії і полюбляє глухі місця, вдалося сфотографувати у Чорнобильській зоні. Про це розповіли у Чорнобильському Радіаційно-екологічному Біосферниому Заповіднику.

Знімки булдо зроблено на ставку-охолоджувачі ЧАЕС фотографом Сергієм Домашевським.

«Той вид лелек, що уникає людей і селиться подалі від урбаністичних ландшафтів. Надає перевагу місцевостям поблизу лісових боліт чи озер. Саме тому територія Чорнобильського заповідника – одне з найкращих місць для гніздування лелеки чорного (Ciconia nigra). Птах занесений до Червоної книги України. Статус – рідкісний», - розповідають біологи.

Популярні новини зараз

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показати ще

За словами науковців, попередні посушливі роки негативно позначились на успішності розмноження цього великого пернатого. Однак через високий весняний паводок, заповнення водою засохлих озер, низин і каналів 2021 рік для гніздування чорного лелеки був більш сприятливим.

На жаль, не всім дорослим птахам вдалося вивести пташенят. Це спонукає їх раніше, ніж зазвичай, лаштуватися в дорогу у теплі краї.

«Тому вже на початку серпня лелеки зустрічаються далеко від своїх гніздових ділянок і зовсім скоро відлітатимуть до місць зимівлі», - додають у заповіднику.

Раніше повідомляли, рейдові перевірки в заповідниках: Держекоінспекція виявила вилов риби без дозволів і лімітів.

Як повідомляв Знай.uа, у Чорнобилі лютують дикі тварини, українців просять бути обережніше: хто ховається на місці аварії ЧАЕС.

Знай.uа писав, у Чорнобильській зоні активізувалися ягідні заробітчани: "Затримуємо цілими групами".