Катерина Нікітенко - перша жінка-водолаз українських ВМС. Випускниця Ізмаїльського медичного коледжу у 18 років вирішила йти до війська й укладала контракт з ЗСУ.

Дівчина розказала про себе військовому порталу armyinform.

Майже рік Катерина проходила військову службу на посаді фельдшера. Вона забезпечувала водолазні спуски та спеціальну фізпідготовку у Водолазній школі. Катерина пригадує, що тоді із захопленням дивилася на роботу інструкторів, адже хвилі – її стихія, вона виросла на лимані і часто приїжджала на море в Одесу.

"Мені кортіло спостерігати за всім тим не на суші, а зануритися самій. Звернулася до свого керівництва, бачила, що вагаються, але твердо заявила: «Не лише хочу, а й можу", - розповідає Катерина про те, як почалася її водолазна підготовка.

Після отримання кваліфікації водолазу, Катерина вирішила стати першою жінкою інструктором у цій галузі. Ті, хто проходив інструкторські курси, навчалися користуватися сучасним спорядженням, брали участь у спусках на глибину до 30 метрів у різних умовах: у відкритому морі, вночі.

Катерина Нікітенко, скриншот youtube BBC News Україна

Популярні новини зараз

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет

Показати ще

Зараз Катерина вже два роки на посаді інструктора-водолаза, в її обов’язки входить, зокрема, підготовка курсантів, фізична і водолазна.

"Мені подобається те, що я роблю, адже навчаючи інших, сам маєш змогу рости над собою", — каже Катерина Нікітенко.

Дівчина-інструктор вже має 70 годин під водою і мріє здобути вищу військову освіту, стати "водолазним спеціалістом»," вважає, що їй це обов’язково вдасться: "Коли хтось сумнівається у моїх силах, доводжу, що вони помиляються".

Катерина Нікітенко, скриншот youtube BBC News Україна

Окрім безпосередньо служби в ЗСУ, Катерина приділяє увагу і спорту, він також пов’язаний із водою. Вона є переможницею змагань з акватлону, який називають спортом бойових плавців.

Знай.ua нагадує: Колишній співробітник ЧАЕС розкрив цікаві деталі після 20 років у зоні відчуження: "Пахне озоном"

Як раніше повідомляв Знай.ua: Відчуває машини на дотик і слух: віртуозний механік з вадами зору робить з авто те, що під силу не всім СТО

Також Знай.ua писав: "Дідусь доношував за мною кросівки, коли я був 8-річною дитиною": як живеться людині зі зростом більше двох метрів