Вони дошкуляють іншим мешканцям міста, викликають паніку у тварин та птахів, забруднюють навколишнє середовище та зрештою є небезпечними для тих, хто ними користується.

Про це написав на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

За його словами, гучні залпи викликають страх і паніку у птахів та тварин. Гуркіт феєрверків травмує чутливі органи слуху тварин. Наприклад, собаки здатні почути шарудіння на відстані декількох сотень метрів - можна лише уявити, які відчуття у них викликає салют. Багато тварин від страху під час феєрверків тікають і губляться.

"Вибухи піротехніки порушують сон та лякають маленьких дітей. Це впливає їх здоров'я. Багатьом дорослим кількагодинне бахкання петард та феєрверків у новорічну ніч теж приносить мало задоволення", - зазначив Костянтин Яловий.

Популярні новини зараз

Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче

Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем

Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати

Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти

Показати ще

Він додав, що від феєрверків на вулицях залишається багато сміття. Також фахівці говорять про шкоду дрібнодисперсного пилу, який піротехніка виділяє під час згоряння.

"Група вчених зі США та КНР оцінили викиди забруднюючих речовин при запуску феєрверків і дійшли висновку, що якість повітря в містах цей час серйозно погіршується, що негативно позначається на здоров'ї людей. Яскраві кольори феєрверку, що викликають стільки позитивних емоцій, виходять завдяки токсичним речовинам. Наприклад, алюміній надає салюту діамантово-білий колір, але водночас провокує дерматити і накопичується в організмі, порушує функціонування нервової системи. За зелений колір "відповідає" нітрат барію, який згубно впливає на дихальні шляхи, дратуючи їх. Сполуки міді – це блакитне забарвлення, проте вони провокують онкологічні захворювання. Сульфід сурми гарантує сяйво, але його випаровування токсичні і вважаються канцерогеном", - сказав Яловий.

За словами Костянтина Ялового, через те, що петарди чи феєрверки вистрілюють заздалегідь або виявляються занадто потужними, щороку у відділеннях "швидкої" опиняються сотні людей з опіками та контузіями.

"Варто зазначити, що в Європі використання піротехніки суворо обмежують. Наприклад у Німеччині запускати феєрверки дозволяється лише з 31 грудня до 1 січня. Заборонено пускати петарди поблизу лікарень та будинків для людей похилого віку, а також у природоохоронних зонах. Від феєрверків на Новий рік вже відмовилися міста Європи – Брюссель, Прага та Париж", - наголосив Костянтин Яловий.