Через наступальні дії життя великої кількості мирних жителів нестерпне, підкреслив він.

Координатор гуманітарної допомоги ООН Мартін Гріффітс заявив, що в результаті війни Росії в Україні понад 11 млн 300 тис.осіб були змушені тікати зі своїх будинків, а життя великої кількості мирних жителів є нестерпним, зокрема Маріуполь є центром пекла.

Про це Гріффітс сказав під час виступу на засіданні Ради Безпеки ООН 5 квітня.

"Українські мирні жителі платять занадто високу ціну за цю війну", - підкреслив він.

Координатор гуманітарної допомоги ООН повідомив, що за останні тижні 1043 людини загинули у війні в Україні, серед яких велика кількість дітей.

Популярні новини зараз

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками

Показати ще

"Я впевнений, що ці цифри недооцінені. Ми говоримо про пошкодження цивільної інфраструктури, шкіл, дитсадків, закладів охорони здоров'я. І якщо подивитися на поточні цифри по переміщенню-понад 11 млн 300 тис.осіб вже були змушені тікати зі своїх будинків. І понад 4 млн біженців з України зараз перебувають у дружніх сусідніх країнах. Тобто, по суті, ми говоримо про понад чверть українського населення, які змушені були переміститися за короткий період часу", — розповів Гріффітс.

"Ми можемо собі уявити, що цифри будуть продовжувати збільшуватися, поки ми не зробимо якусь перерву, поки ми не досягнемо миру",-зазначив він.

Координатор гуманітарної допомоги ООН назвав Маріуполь центром пекла.

"Через наступальні дії життя великої кількості мирних жителів нестерпні. І жінки, і діти, і люди похилого віку вже знаходяться в цій пастці занадто довго. Протягом п'яти тижнів жителі Маріуполя перебувають у блокаді, і це все дуже добре задокументовано. Дійсно, Маріуполь є центром пекла", - розповів Гріффітс.

Він також заявив, що інші міста, наприклад, Чернігів, Суми та Харків залишаються відрізаними від базових товарів і послуг.

"І дуже небезпечні умови також перешкоджають нашим зусиллям для того, щоб отримати доступ до цього мирного населення. Звичайно, цивільному населенню повинні дозволити виїхати без ризику наступів, нападів", - підкреслив координатор гумдопомоги ООН.

Він також закликав всі сторони поважати норми міжнародного права і дозволити гуманітарним організаціям безпечний, безперешкодний і швидкий доступ до всіх мирних людей, де б вони не знаходилися на території України.