Наші пращури вживали все, що знаходили навколо себе. Так вони знаходили незвичайні смакові поєднання, які зараз складають основу багатьох страв.
Не кожен українець знає, що не лише буряки, картоплю, огірки чи помідори зі свого городу можна вживати в їжу. Є ж ще бадилля. І ми недаремно написали саме про власний город, адже його важко знайти у продажу.
Зазвичай овочі продають уже без бадилля, бо в нас вважається, що йому місце у смітнику. А от у середземноморській кухні його активно використовують. Просто приварюють та приправляють кислотою – лимоном або бальзамічним оцтом – і подають. Шеф та експерт реаліті Нового каналу "На ножах", прем'єра якого відбудеться цієї осені, Алекс Якутов розповів, що можна приготувати з бурякового бадилля.
Швидка закуска
• Бадилля від буряка – 700 г
Більше жодних пільг: пенсіонерів змусять платити податок на землю
1000 гривень від держави: як отримати допомогу пенсіонерам
Українцям дозволили не сплачувати за комунальні послуги: коли рахунки можна "заморозити"
Індексація пенсій у 2025 році буде не для всіх: хто опиниться за бортом підвищень
• Цедра 1 лимона
• Лимонний фреш – 100 мл
• Ароматна олія – 50 мл
• В'ялені томати – 150 г
• Сир – 200 г
Приготування:
1. Добре промиваємо бадилля під проточною водою.
2. Доводимо до кипіння воду. Готуємо ще одну миску – з крижаною водою.
3. Кидаємо бадилля спочатку в окріп, а потім у крижану воду, щоб воно зберегла колір.
4. Дрібно нарізаємо в'ялені томати.
5. Бадилля приправляємо цедрою, фрешем і маслом.
6. Додаємо сир та томати. Перемішуємо, солимо, перчимо і подаємо, як салат.
Вареники на пару з бадилля
Інгредієнти для тіста:
• Борошно – 700 г
• Кефір - 250 гр
• Яйце – 1 шт.
• Соль – 3 год. л.
• Сода – 1 ч. л.
Інгредієнти для начинки:
• Бадилля буряків – 1 кг
• М'який козячий сир – 400 г
• Лимонний фреш – 100 мл
• Ароматна олія – 50 мл
1. Спочатку робимо тісто. Збиваємо яйце із сіллю. Додаємо кефір, перемішуємо. Всипаємо борошно і добре вимішуємо тісто, робимо із нього кулю. Замотуємо в харчову плівку і кладемо в холодильник на півгодини, щоб розійшлася клейковина.
2. Переходимо до начинки. Дрібно нарізаємо бадилля і приправляємо, як у попередньому рецепті - лимонним фрешем, сіллю та перцем.
3. До бадилля додаємо сир. Все ретельно перемішуємо.
4. Дістаємо тісто з холодильника, розгортаємо в пласт, вирізаємо за допомогою склянки кружальця, кладемо начинку на середину і склеюємо краї. Ставимо каструлю на плиту та кип'ятимо воду. Зверху – металевий друшляк, викладаємо вареники. Готуємо на пару.
Паста з бадилля
Інгредієнти:
• Макарони – 200 г
• Ботва – 200 г
• Вершки – 100 мл
• Вершкове масло – 50 г
• Жовток
• Пармезан
Приготування
1. Пасту відварюємо до готовності.
2. На сковороді розігріваємо олію та вершки.
3. Бадилля дрібно нарізаємо і прогріваємо в вершках. Солимо, перчимо за смаком.
4. Додаємо пасту та гріємо всі разом.
5. Подаємо з сирим жовтком і пармезаном - вийде така собі а-ля карбонара.
Смачного!
Нагадаємо про найнезвичайніше варення з капусти: рецепт, який зробить вас чарівником для близьких.
Раніше ми повідомляли, мандаринівку до Дня Незалежності України: рецепт горілки, яка переплюнула медовуху та хріновуху.