Поки в Україні стрімко зростають ціни майже на всі продукти, споживачі сподіваються, що вартість хоч на щось зафіксується і взимку буде, що їсти. Експерти дали прогноз, чи чекати на дефіцит картоплі і до яких цін готуватися.

Аналітик Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Павло Мартишев у сюжеті Факти ICTV повідомив, що цей урожай картоплі був гарний, тож його точно вистачить усім.

Ціни на картоплю, скріншот з відео

Щороку Україна збирає в середньому 20 млн. тонн картоплі, споживає приблизно стільки ж, а надлишок експортує. Цього року через війну частина людей поїхала, тож дефіциту точно не буде.

Деякі сорти картоплі Україна імпортує переважно ранні. А ось надлишок експортує навіть до Білорусі, яку вважають "картопляною" країною.

Популярні новини зараз

Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини

Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

"Експортуємо до Азербайджану та Білорусі насправді. Тобто Білорусь часто не здатна себе забезпечити картоплею, незважаючи на стереотипи. І вони імпортують ранні сорти картоплі, – сказав експерт.

Погода цього року теж сприяла, тож майже по всій території України врожай зібрали добрий. На Чернігівщині навіть аномально високий. Зазвичай картоплю вирощують у прохолодному кліматі – у центральних, західних та північних регіонах.

Підгортання картоплі, фото: remontu.com.ua

Є регіони, зокрема на Волині, де картопля ще не повністю викопали через дощовий вересень, проте продукту це не особливо зашкодить, запевняють агроексперти.

Зараз картопля у Києві можна купити по 10 грн за 1 кг, у регіонах є і по 6 грн. Це досить доступна ціна, і кардинально вона не зміниться найближчим часом.

Ціни на овочі. Фото: скрін youtube

Раніше ми писали про те, як змінилися ціни на м'ясні вироби у популярних супермаркетах.

Як повідомляв Знай.ua, обдурити себе випічкою влетить у копійчину: в Україні продовжує дорожчати борошно

Також портал Знай.ua писав, що борщ зі сметаною стане історією: ціна на молочний продукт не залишає шансів українцям