З приходом повномасштабної війни в Україну громадяни почали все купувати з величезним запасом, щоб на випадок катастрофи не бігати у пошуках дефіцитних товарів. Те саме стосується і палива, але, чи можна так робити.

Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook написав експерт Артем Куюн. За його словами, його вже можна давно викидати.

У перші дні весни українці почали утворювати черги на АЗС та робити великі запаси бензину. Його не лише заправляли у транспортні засоби, а й у всі доступні ємності, включаючи каністри. Це величезна помилка і зберігати їх довго в них зовсім не можна.

За деякими даними, українці мають вдома запаси в 20-30% місячного обороту ринку палива, і точки зору енергетичної безпеки це круто, проте не варто забувати про те, що нафтопродукти також мають свій термін придатності, і згодом його властивості втрачаються. Зокрема, це відбувається взимку, коли компоненти бензину розпадаються, а дизель взагалі замерзає.

Коли був ажіотаж на паливо, на більшість АЗС потрапляло паливо заводської якості, і з нього робилися запаси.

Популярні новини зараз

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

АЗС. Фото: скрін youtube

Тому експерт дав такі поради водіям:

- Літній дизель із каністр варто використовувати саме зараз, доки не вдарили морози. У каністри варто запасати вже зимовий сорт палива;

- Якщо дизельне паливо вже почало густіти, варто додати присадку. Але бажано, щоб вона була плюсовою температурою і безпосередньо перед використанням;

- Запаси бензину, які зберігаються понад 6 місяців, краще оновити. Також варто купувати перевірене, а економія на паливі може спричинити проблеми;

Каністри з пальним. Фото: скриншот з відео

- спиртовий бензин не варто використовувати;

- Якщо не впевнені, чи зіпсувалося паливо, варто налити його трохи в бак і спробувати завести двигун. Тоді його легше відкачати або розбавити зі свіжим.

Фото: "Гроші", бензин

Нагадаємо, що окупанти продовжують "героїчно" збігати з Херсона: чи чекати на вуличні бої у місті

Раніше повідомлялося, що Арестович закликав Ізраїль нарешті визначитися: новий спільний ворог і баланс сил у світі

Також, для чого насправді Шойгу розповідає міжнародним колегам про "брудну бомбу" - відповідь на поверхні