Для наших читачів, які уважно стежать за змінами у комунальних тарифах та рівні зарплат, є кілька важливих новин. Справа в тому, що голова фінкомітету українського парламенту, який не має великого авторитету, вирішив все-таки розвіяти туман невідомості над 2023 роком.

Відомо, що платоспроможність українців суттєво зменшилася – вторгнення російських окупантів обвалило курс гривні та призвело до значної інфляції.

Що ж буде в Україні з тарифами та заробітними платами наступного року? Про це розповів голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетьманцев.

Українці. Фото: скриншот з відео

Заробітні плати в Україні у 2023 році

"Мінімальна зарплата у жовтні зросла на 200 гривень. Це небагато, але це всупереч війні. Зараз мінімальна зарплата – 6 700 гривень або 183 долари. Я нагадаю, що на рубежі 2018 – 2019 років мінімальна зарплата була 135 доларів. Але був світ, була країна, що розвивається, яка давала приріст ВВП.", - розповів Гетьманцев.

Популярні новини зараз

Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

За його словами, мінімальна зарплата не збільшуватиметься наступного року, як і прожитковий мінімум. Точніше, у Раді не закладають поки що збільшення. Середня номінальна зарплата має зрости на 30% до 18,2 тисячі гривень. Це дозволить компенсувати втрати від інфляції та забезпечити приріст реальних заробітних плат.

Пенсіонери, скріншот: YouTube

"Щодо пенсій. У нас, незважаючи на війну, мінімальна пенсія зросла на 8,2% цього року. Середня пенсія зросла на 16% і становить 4 500 гривень. Ми проіндексували пенсію, незважаючи на війну. І проіндексуємо пенсію наступного року, тобто приведемо її у відповідність до річної інфляції.", - зазначив Гетьманцев.

Що буде з тарифами після опалювального сезону

"Очевидно, що політичних зобов'язань, які брав на себе президент і уряд, будуть дотримані. Це те, що протягом опалювального сезону тарифи не змінюватимуться. Після опалювального сезону – напевно. Будемо бачити ситуацію, але моє переконання, що тарифи мають бути економічно обґрунтовані. Подивимося на ціну газу. І звідси вже рахуватимемо. Зараз же ціноутворення на газ дуже незвичайне. Тому прогнозувати цифрами точно не буду.", - додав Гетьманцев.

Нагадаємо, Україні потрібні водії: де на своїй "ластівці" можна отримувати по 30 тисяч на місяць.

Раніше повідомлялося, українцям піднімуть прожитковий мінімум: що буде з пенсіями та соцвиплатами з 1 грудня.

Також, в Україні "заморозили" пенсійну реформу: як це позначиться на виплатах.