Останні 9 місяців в Україні триває повномасштабна фаза війни проти Росії, у ході якої спостерігаються деякі проблеми, пов'язані із продуктами харчування. Ціни зростають, періодично виникає дефіцит на ті чи інші товари. Зараз варто поговорити про сою.

Нещодавно пройшов щотижневий брифінг, який організовується аналітичним центром кооперативу "Пуск", створеним у рамках Всеукраїнської аграрної ради.

На ньому було сказано наступне - до кінця зими ціни можуть зрости... причому суттєво, тому переробники закуповують сировину на користь, хоча на "соєвому" ринку України існує достатньо пропозицій. Є стабільний попит, відсутній ажіотаж, але вартість продукції все одно зросте десь у січні-лютому 2023 року.

Соя, скріншот: Youtube

Аналітик Олексій Тартаковський заявляє, що Україна зібрала 3,6 мільйона тонн сої під час жнив. У запасах десь ще 3 млн. тонн. Такої кількості достатньо для того, щоб покрити потреби і переробників, і імпортерів. Проте сировина закуповується саме зараз, оскільки ціни низькі.

Популярні новини зараз

Залишилось два дні: українців попереджають востаннє

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно

Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки

Показати ще

"Заводи закуповують сою за цінами в діапазоні 14700–15100 грн/т. До 20 грудня показники можуть дещо збільшитись, але цінового буму не буде. Можна прогнозувати, що у січні-лютому ціни на сою піднімуться до 16 000-17 000 грн/т . Надпропозиції сої аграріїв також не спостерігається", - додав він.

Нагадаємо, в Україні стане більше сиру: виробники пояснили в чому причина

Як повідомляв "Знай.uа", українців готують до нових цін на молоко: чому подорожчання не уникнути

Знай.ua писав, українцям показали ціни на популярні продукти - хліб, каву, чай і борошно: від бюджетного варіанту до менш доступного