Українцям варто боятися не лише дикого зростання цін на продукти харчування, а ще й дефіциту. У країні може виникнути нестача хліба через різке зниження врожайності та скорочення посівних площ зернових культур.

Про це попереджають аналітики асоціації "Український клуб аграрного бізнесу". Вони стверджують, що у 2023 році площа посіву зернових скоротиться на 45%, а врожайність порівняно з 2021 роком на 60%.

Посівна. Фото: скрін youtube

Через російську окупацію цього року площа для посіву скоротилася до 24,6 млн га, тому що частина полів знаходиться на прифронтових або замінованих територіях. Аграрію вдалося провести посівну озиму на території 3,8 млн га. Загалом скорочення посівів, порівняно з 2021 роком, становило 43%.

На ситуацію також впливають проблеми з експортом вирощеної продукції та дорога логістика. Друге відіграє значну роль у ціноутворенні на зернові.

Популярні новини зараз

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Сім'ї отримають по 5000 гривень: хто у списку

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Показати ще

робота в полі, скріншот з відео

Прогнози аналітиків зводяться до того, що в майбутньому буде скорочення вирощування зернових культур та збільшення площі посівів олійних культур.

Добрива у ґрунт теж довелося скоротити вдвічі. Загальна картина говорить про те, що у 2023 році очікується зниження врожайності на 10-30%. Тобто Україні загрожує нестача зенових, відповідно й дефіцит хліба.

Хліб. Фото: Youtube

Раніше ми писали про те, що війна забрала в українців вже третину доходів, і кінця цього не видно: експерт поділився плачевною статистикою

Як повідомляв Знай.ua, на техогляд можна не їхати: що робити, якщо ваша "ластівка" почала видавати тривожні звуки

Також портал Знай.ua писав, що у ПФУ розповіли, чи стане машина проблемою для оформлення субсидії, і що у таких випадках робити