Усі одержувачі державних соціальних виплат можуть бути спокійними, адже бюджет на 2023 рік уже прийнято, у ньому вдалося "заморозити" мінімальну зарплату та прожитковий мінімум. Як можна було зрозуміти, що бюджет становили за умов повномасштабної війни, тому головний пріоритет – це оборонний сектор країни. А ось наступне йде соціальна складова.

Водночас про підвищення пенсій у 2023 році можна навіть не мріяти. Хоча уряд обіцяє провести планову індексацію у березні.

Про це стало відомо завдяки повідомленню одного з українських телеканалів.

Пенсіонери в Україні. Фото: скриншот Youtube

Розмір мінімальної пенсії у 2023 році залишиться на рівні грудня 2022 року, коли було здійснено перерахунок у зв'язку з підвищенням прожиткового мінімуму. Таким чином, розмір мінімальної пенсії на 2023 рік становитиме 2093 гривні. Наступного року його планують залишити на цьому рівні.

Популярні новини зараз

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

"Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці

Показати ще

А ось умови для того, щоб вийти на пенсію, 2023 року зміняться. Обов'язковий стаж збільшиться. Якщо ти захочеш вийти на пенсію у 60, то для цього потрібний стаж у 30 років і більше. Люди зі стажем 20 років зможуть вийти на пенсію у 63 роки. Якщо тобі 65, то для того, щоб отримувати пенсійні виплати, достатньо мати 15 років стажу.

Оформлення, скріншот: YouTube

Загалом майже 800 млн гривень закладено в український бюджет на виплати. Понад 25% із них виділять на пенсії. Усього наступного року до українського бюджету закладено 223 млн гривень на пенсійні виплати.

Раніше ми вже писали, що з 1 грудня 2022 року в Україні підвищується прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність (мінімальна пенсія). Це друге підвищення за цей рік, і воно стосується лише непрацюючих пенсіонерів. Згідно із законом, мінімальна пенсія зросте на 66 гривень із 2027 до 2093 гривень. Загалом мінімальна пенсія зросте у 2022 році на 8,2% - з 1934 до 2093 гривень. У той же час в уряді очікують, що інфляція становитиме 29,3%.

Нагадаємо, гроші здерли, протези посипалися: як залучити до суду стоматолога за неякісну послугу.

Раніше повідомлялося, якими будуть ціни на комуналку цієї зими: у Кабміні зробили заяву.

Також, оформлення субсидій сидячи на кухні: у "Нафтогазі" нагадали, як українцям отримати пільгу.