Для наших читачів є дуже важливі новини щодо мільйонів українців. Справа в тому, що 2023 рік принесе громадянам цілу низку змін у різних сферах життя. Новий державний бюджет набирає чинності з 1 січня, він визначає головні економічні параметри життя нашої держави.

Давайте детальніше дізнаємося, що чекає на українців у першому місяці 2023 року.

Про це стало відомо завдяки інформації від державних відомств – від Пенсійного фонду до парламенту.

Українці, фото Знай.ua

Прожитковий мінімум та мінімальна зарплата

З 1 січня 2023 року мінімальну заробітну плату встановлено на рівні 6 700 грн (у місячному розмірі) та 40,46 грн (у погодинному розмірі). Востаннє її підвищували у жовтні 2022 року. Прожитковий мінімум востаннє підвищувався у грудні 2022 року і залишиться таким самим з 1 січня: 2 589 грн на одну особу з розрахунку на місяць.

Популярні новини зараз

Астролог побачив у травні "лихо" для України

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

Оформлення субсидії. Фото: скрін youtube

Що буде з тарифами для українців

Вода та опалення

Протягом військового стану та шести місяців після його завершення в Україні заборонено підвищувати тарифи на опалення та гарячу воду. Водночас Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), збиралася підняти тарифи на холодну воду та водовідведення. Йдеться про нові тарифи для 32 водоканалів та підприємств водопостачання.

Перший етап подорожчання планувався з 1 січня 2023 року, другий – з 1 липня 2023 року. На першому етапі тариф мав у середньому зрости на 10-30% залежно від регіону. Рішення розглядалося на засіданні НКРЕКУ 27 грудня, проте остаточно не було затверджено. Таким чином, тарифи на холодну воду та водовідведення з 1 січня 2023 року не зростуть.

Українці без світла, скріншот: YouTube

Електроенергія

Ціни на електроенергію для побутових споживачів не зростуть до 31 березня 2023 року: індивідуальні побутові споживачі, які використовують за місяць до 250 кВт/год, сплачуватимуть 1,44 грн/кВт; за споживання понад 250 кВт/год на місяць потрібно буде платити 1,68 грн/кВт год.

газ

Клієнти компанії "Нафтогаз України", яка є постачальником останньої надії, з 1 січня платитимуть за газ 7,96 грн за куб. м. Вартість блакитного палива для побутових споживачів від інших постачальників коливається в межах від 7,70 до 9,99 грн. Тариф на розподіл природного газу заборонено підвищувати під час воєнного стану.

Виплати ВПО, фото Хвиля

Що чекає на ВПО?

З 1 січня 2023 року буде продовжено автоматичне нарахування допомоги на проживання для ВПО (внутрішньо переміщених осіб). Внутрішні переселенці продовжать отримувати виплати у розмірі: 3 тис. грн на кожну дитину та людину з інвалідністю; 2 тис. грн на кожну особу старше 18 років.

Українські гривні в монетах, скріншот: YouTube

Заміна гривневих банкнот

З 1 січня 2023 року Національний банк України почне поступово вилучати з обігу паперові гривневі банкноти номіналами 5, 10, 20 та 100 грн. зразків 2003-2007 років. Гривні старого зразка замінять оновленими банкнотами та монетами: оборотні монети номіналами 5 та 10 грн зразка 2018 року; банкноти номіналами 20 та 100 грн нового покоління.

Енергозберігаючі лампочки. Фото: кадр з youtube

Заміна LED-лампочок

З 1 січня 2023 року в Україні стартує програма безкоштовної заміни лампочок старого зразка на енергозберігаючі LED-лампочки. Кожен повнолітній українець зможе отримати 5 світлодіодних ламп замість старих ламп розжарювання. Все це абсолютно безкоштовно. В уряді розраховують таким чином знизити навантаження на енергетичну інфраструктуру України.

Нагадаємо, смердить і розпадається? Як не купити зіпсований продукт в умовах відключення світла.

Раніше повідомлялося, чи залишиться скисати на полицях? Українські супермаркети оновили ціни на молоко, сир та сметану.

Також, нові ціни на молочку розорять українців: як змінилася вартість сметани, кефіру та вершків.