Експерт з пенсійного питання розповів як саме відбувається перерахунок виплат для працюючих та непрацюючих пенсіонерів і від чого залежить розмір доплат.

Формула розрахунку основного розміру пенсії за віком досить проста: середня зарплата по Україні за три минулі роки; коефіцієнт, який обчислюється виходячи з індивідуальної зарплати людини та її співвідношення із середньою зарплатою по країні; коефіцієнт стажу. Важливо розуміти, що для працюючих, і для пенсіонерів, які не працюють, ця формула залишається незмінною, розповідає незалежний консультант Сергій Коробкін.

Пенсіонерки. Фото: скрін youtube

Різниця при розрахунку пенсії працюючих і непрацюючих пенсіонерів залежить від інших параметрів. У деяких людей розмір мінімальної пенсії, а також надбавки за понаднормовий стаж прив’язаний до прожиткового мінімуму. Коли прожитковий мінімум підвищують, то автоматично непрацюючим людям перераховують пенсію в тій частині, яка від нього залежить.

Працюючим пенсіонерам пенсії у такому разі не перераховують. Коли людина звільняється, то пенсію перераховують з урахуванням актуальнішого прожиткового мінімуму, який діє на момент звільнення.

Популярні новини зараз

Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію

Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок

Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї

Кого не мобілізують до армії: перелік професій

Показати ще

Пенсіонери. Фото: Youtube

Схожою є ситуація і з новими доплатами, які залежать від стажу та віку. Наприклад з 1 грудня у осіб, які молодші за 70 років, при стажі у жінок 30 років і у чоловіків 35 років загальний розмір пенсії з усіма надбавками не може бути нижчим за 2500 гривень.

У кого пенсії до грудня були нижчими, то їх мали підтягнути до вказаного розміру. Але це стосується лише непрацюючих громадян. Для працюючих залишилися колишні розміри. Вони можуть бути переглянуті лише у разі звільнення.

Нагадаємо, ми писали, як самостійно розрахувати, чи вийде отримати допомогу та яким буде її розмір.

Як повідомляв "Знай.ua", заступник міністра оборони України ховає кілограми грошей під ліжком: промовисте відео.

Також "Знай.ua" інформував, кому з українців можуть перерахувати вже призначену субсидію.