Цього дня ще раз перевіряли засіки ті, хто не зробив цього раніше, оскільки і цей день називали Півзимником, адже минула половина зими.

А православні вшановують пам'ять Тимофія, апостола від 70-ти. Називали день ще й Тимофіївськими морозами, бо мали прийти сильні морози та завірюха. І хоча більша частина зими вже позаду, наші пращури все одно не розслаблялися, тому що потрібно було ще на запасах прожити до весни. І їх перевіряли, аби їх вистачило. Та й до морозів намагалися підготувати будинок та одяг.

морози

Пасічники зазвичай заносять вулики з бджолами в тепле місце на зиму, тому в такий холодний час намагалися спостерігати за ними старанніше. До вуликів прислухалися, якщо бджоли дзижчать тихо, то у них все добре, а неспокійне гудіння означає, що щось йде не так. Водночас, снігу дуже раділи, адже якщо його було багато, то цього року буде хороший урожай хліба.

Свята 4 лютого, фото: nash.live

Популярні новини зараз

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами"

Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні

Показати ще

Для дівчат було одразу кілька розваг. Перше з них - катання з гірки на денцях (на них прядуть шерсть і льон). Вважалося, що якась дівчина прокотиться на ній далі, у тієї буде найкраще рости льон. Але є й кілька ворожінь на Тимофія. Зазвичай ворожили по снігу або свічках. Для цього потрібно було загадати на воскову свічку ім'я коханого і о 12-й ночі запалити її. Потім у свічки питають, чи є у хлопця інша кохана і дивляться за свічкою. Якщо вона згасла, тобто, якщо ж горить – нема. Можна ще взяти тонкі свічки, 7 штук і запалити їх. Кожна свічка означає день тижня. Яка перша догорить, того дня ви зустрінете своє кохання.

Ворожіння, кадр із серіалу "Сліпа"

Що не можна робити

Цього дня є лише одна найважливіша заборона – не можна виносити сміття та мотлох та будинки, особливо ввечері. Тож ви можете віддати своє щастя. За місячним календарем це спокійний день, від якого не слід чекати непередбачуваних неприємностей або подарунків долі, проте слід навчитися утихомирювати свої емоції та стежити за здоров'ям.

Нагадаємо про заборону на продаж цигарок та алкоголю за готівку: у чому мінуси ідеї та як від цього постраждають українці.

Раніше ми повідомляли про перерахунок пенсії за стажем: як правильно оформити документи, не виходячи з квартири.