Зарплати українців під час війни суттєво впали, а деякі взагалі втратили робочі місця, але все ще розраховують вийти на заслужений відпочинок у старості років. Тому у ПФУ розповіли, чи впливає маленька зарплата на розмір пенсійних виплат.
З 2 вересня 2022 року в Україні почав діяти закон "Про внесення зміни до статті 40 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Він передбачає оптимізацію заробітної плати при розрахунку пенсій під час військового стану.

Пенсіонерка, фото: Знай.ua

"Закон дозволяє, якщо це доцільно, виключити з періоду, за який враховується зарплата для обчислення пенсії, місяці заробітної плати, нарахованої у період військового стану та протягом трьох місяців після його припинення", - повідомили у ПФУ.

Також українцям нагадали, що зарплата за всі періоди страхового стажу для обчислення пенсії враховується з липня 2000 року.

Якщо пенсіонер бажає і за умови надання довідки про заробітну плату, на обчислення пенсії може враховуватися зарплата за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу поспіль до 30 червня 2000 року. Це стосується також випадків, коли страховий стаж, починаючи з 1 липня 2000 року, становить менше 60 місяців.

Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз

Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці

Українцям збільшать доплати та пільги: коли можна буде отримати

Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Показати ще

Оптимізація дозволяє збільшити зарплату, за якою розраховується пенсія. Важливо, що з підрахунку можна виключити зарплати за періоди до 60 календарних місяців страхового стажу, але є обмеження - не більше 10% тривалості страхового стажу.

Нагадаємо, індексацію пенсій знову перенесли, коли тепер чекати

Раніше ми писали про те, що українцям нададуть допомогу з пожертв американців