Сьогодні відзначають народне свято, яке мало відразу кілька назв у наших предків. Його називали Катальником, Катишем або Левом Катанським.

Остання назва походить від того, що у православному календарі відзначають день пам'яті Лева Катанського.

Катишами день називали, бо каталися на санках із гірок, адже був останній сніг, і більше його вже навесні не буде. Але зараз до снігу точно далеко, тож традицію не вдасться вшанувати. Намагалися наші предки з розмахом провести зиму. Вважалося, що чим більше можна покататися на санях, тим більше буде щастя. А молодики так знайомилися між собою ближче.

Якщо був не пісний час, то пекли млинці та давали всім на вулиці, часто проводили маскаради та водили хороводи. Обов'язково ходили в гості та просили вибачення, якщо когось образили. Не можна сьогодні відмовляти у примиренні.

Млинці з грибами, фото kulinarenok

Популярні новини зараз

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Показати ще

У народі вірили, що духи спускаються на землю зірками, що падають. А вночі вони приходять до заміжніх жінок, якщо їхнього чоловіка немає вдома. Тому необхідно взяти річ чоловіка і покласти біля подушки, також прочитайте «Отче наш» і тричі перехрестіть двері та вікна, щоби злі духи не потрапили до будинку.

Свята 4 березня, фото: pixabay

Що не можна робити

Не можна у цей день дивитися на зоряне небо. Якщо раптом ви побачите падаючу зірку, добра не чекайте. Такі зірки називали маніяками не так. Падіння зірки обіцяє швидку смерть вам чи комусь із ваших близьких. Не можна проводити цей день у старому взутті. Не починайте жодних нових справ, оскільки вони не принесуть успіху.

Нагадаємо, що дешевшає, але не все: в Україні змінилися ціни на пальне, водіям є чому порадіти.

Раніше ми повідомляли, що українка в Барселоні викотила претензії через погану безкоштовну квартиру: "Це нормальні умови?".