В Україні прийнято двічі на рік переводити час. Восени час переводять на годину тому в останню неділю жовтня.

А перехід на літній час здійснюється в березні - стрілки годинника переводять на годину вперед. У 2023 році стрілки потрібно крутити в ніч з 25 на 26 березня, потрібно буде перевести на годину вперед.

Спеціально для наших читачів ми зібрали найважливішу інформацію про те, навіщо потрібно переводити час, як це впливає на здоров'я і хто за такими "маніпуляціями" стоїть.

Переведення годинників, скріншот: YouTube

Чому переводять стрілки годинника і хто це придумав

Сезонний переведення годинника потрібен для раціональнішого використання світлого часу доби та економії електроенергії на освітлення або синхронізації з іншими територіями. Сама ідея бере свій початок від американського вченого, політика, публіциста та дипломата Бенджаміна Франкліна.

Популярні новини зараз

Українці ризикують залишитися без роботи та соціальних виплат

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Показати ще

В Україні переведення стрілок годинника на літній час відбувається в останню неділю березня о 03:00 на одну годину вперед. На зимову – в останню неділю жовтня, 04:00 на годину тому. Переведення годинників відбувається разом з більшістю країн. Це затверджується постановою Кабміну №509 "Про порядок обчислення часу на території України" від 13 травня 1996 року. В Україні діє час другого часового поясу (київський час) – UTC+2 (у літній період – UTC+3).

Весна, фото: lviv1256.com

Як підготуватися до переходу на літній час

Щоб мінімізувати вплив від переведення годинника, потрібно заздалегідь готуватися до змін, наприклад, почати лягати спати і прокидатися трохи раніше.

На що звернути увагу ще:

Здорове харчування та сон. Банально, але дуже ефективно. Харчування з оптимальним співвідношенням білків, жирів і вуглеводів, а також здоровий сон допоможуть організму залишатися на ходу під час адаптації до нового часу.

Вітаміни . На вулиці весна, і на додаток до переведення годинників крадеться сезонна нестача вітамінів. Організму потрібні вітаміни, можливо комплексно. Але для того, щоб підібрати оптимальний комплекс, потрібно порадитися з лікарем.

Фізична активність. Будь-яка фізична активність, чи то прогулянки після робочого дня, чи зарядку – корисні для організму. Це і тримає тіло в тонусі і допомагає зняти розумову напругу.

Спорт, схуднення, Таня Федорищева, фото: Знай. ua

Нагадаємо, коли в Україні перехід на літній час: доведеться поспати на годину менше.

Раніше ми повідомляли, що українці з картками "ПриватБанку" не можуть забрати свої гроші, люди цілодобово не сплять.