Питання комунальних і енергетичних тарифів в Україні стало ще болючішим. Адже в умовах війни реальні доходи населення скоротилися.

Відповідно державним і муніципальним органам доводиться шукати компромісні тарифні рішення. Українцям розповіли, що наразі відомо про можливі зміни основних тарифів для населення найближчим часом.

Тарифи на газ, гарячу воду та опалення

Як вже відомо, на час воєнного стану та шість місяців після нього закон № 2479-IX запровадив мораторій на підвищення тарифів на газ і теплову енергію.

Тарифи на воду, скріншот: YouTube

Відповідно протягом цього часу заборонено підвищувати тарифи для всіх категорій споживачів на послуги з розподілу природного газу, теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання), послуги з постачання теплової енергії та гарячої води. Крім того, повинна зберігатися ціна на природний газ для побутових споживачів, яка була станом на 24 лютого 2022 року.

Популярні новини зараз

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками

Показати ще

Тарифи на подавання холодної води та відведення

У цьому випадку, зокрема тарифи на холодну воду, закон не забороняє змінювати. Відомо, що галузевий регулятор НКРЕКП планував підвищити їх ще наприкінці грудня, але згодом це рішення скасували. В офіційному повідомленні йшлося, що документ потребує доопрацювання.

Проте вже днями з'явилася інформація про те, що "у березні цього року включити до порядку денного питання щодо встановлення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення у формі відкритого слухання".

Очікується, що тарифи в середньому можуть збільшити на 15% у два прийоми: з 1 квітня та з 1 липня. Обґрунтування підвищення тарифів надали водоканали. Пояснюють це збільшенням зарплат, підвищеним рівнем використання електроенергії та збільшенням вартості амортизації.

Платіжки за комуналку. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, які правила виходу на пенсію діятимуть у 2023 році: пояснення ПФУ

Як повідомляв "Знай.ua", яку довідку потрібно подати у 2023 для нарахування пенсії: необхідна у двох випадках

Також "Знай.ua" писав, українцям повідомили про нововведення стосовно виготовлення паспорта: що потрібно знати